Restaurování barokního sloupu se sochou Panny Marie Immaculaty ve Vsi Touškově

Barokní sloup se sochou Panny Marie Immaculaty, který se nalézá ve Vsi Touškov (okr. Plzeň-jih), pochází dle letopočtu na podstavci z roku 1738. Socha Panny Marie se stala v roce 2005 obětí krádeže. Od té doby byl sloup přes deset let pouhým torzem. V roce 2015 se díky iniciativě vlastníka začala připravovat obnova sochy, spočívající ve zhotovení kopie dle dochované dokumentace. K dokončení této obnovy došlo na podzim roku 2016.

  • Detail sochy (2016).

    Detail sochy (2016).

Odcizená socha Panny Marie spočívající na polokouli obtočené hadem byla osazena na sloupu s volutovou hlavicí, osazeném na hranolovém podstavci s předsazenou římsou a stupňovitým soklem. Podstavec se sloupem se dochoval na místě a vyžadoval jen běžné restaurátorské ošetření. V případě zhotovení kopie sochy Panny Marie pouze na základě dochované fotodokumentace se jednalo o obtížný restaurátorský úkol. Podklady ke zhotovení kopie byly hledány jak ve sbírkách generálního ředitelství NPÚ v Praze, územního odborného pracoviště NPÚ v Plzni, tak i v muzeích a dalších institucích. Nejpřínosnějšími se ukázaly být fotografie z předchozího restaurátorského zásahu ak. soch. Martina Širokého, který proběhl v roce 2000. Jeho restaurátorská zpráva obsahovala řadu snímků sochy z průběhu restaurování.

Náročný zásah provedl zodpovědně a s velmi dobrým výsledkem restaurátor BcA. Petr Círl v roce 2016. Původním materiálem sochy byla žula, ale při přípravě obnovy bylo zvoleno zhotovení kopie sochy ve formě výdusku z umělého kamene, který se strukturou a barevností zdařile přiblížil originálu. Obnovu sochy a revizi stavu sloupu financoval v plném rozsahu vlastník, obec Ves Touškov. Památková hodnota sloupu se sochou Panny Marie Immaculaty tak byla plně rehabilitována. Celý zásah je o to cennější, že iniciativa obnovy a myšlenka zhotovení kopie sochy přišla přímo od vlastníka památky.

Cena Patrimonium pro futuro

Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.