Obnova střechy kaple pod areálem hradu Rýzmburk u Oseka

Kaple pod areálem hradu Rýzmburk u Oseka – nová střecha

Kaple se dnes nachází ve špatném technickém stavu souvisejícím se zvýšenou vlhkostí zdiva. V letošním roce proběhla první fáze celkové obnovy k udržení autentického vzhledu významné regionální památky.

Jednolodní kaple s trojbokým závěrem se nachází v severní části rýzmburského údolí přímo pod hradním areálem. Kaple byla postavena v roce 1721 a její výstavba souvisí s barokizací krajiny spadající do oblasti nedalekého oseckého kláštera. Samotná kaple se dnes nachází ve špatném technickém stavu souvisejícím se zvýšenou vlhkostí zdiva. V letošním roce byly ukončeny práce na výměně krytiny jako první fázi celkové rekonstrukce kaple. Došlo tak k obnově pálené střešní tašky  - bobrovky. Investorem obnovy je Město Osek jako majitel této významné regionální památky.  Práce byly prováděny v odpovídající kvalitě i materiálovém řešení a přispěly tak k udržení autentického vzhledu kaple.

  • Památkový katalog / anotace zříceniny hradu Rýzmburk: Památka raně gotického hradního stavitelství pochází z 3. čtvrtiny 13. století. Na ostrožně byl situován hrad, tvořený horním hradem a předhradím s vysokou okrouhlou věží. Následně byl rozšiřován a přestavován. Objekt se přestal využívat v 16. století.

Zajímá Vás obnova památek? Památky přinášejí svědectví o proměně času a zároveň samy nesou stopy jeho běhu – právě to jim dodává jejich kouzlo. Je však možné skloubit nároky moderního člověka s požadavkem zachovat to, co je pro konkrétní památku charakteristické? Jsme přesvědčeni, že ano, a následující příklady nám dávají za pravdu, prosím, INSPIRUJTE SE.