Zahájení výstavy S knížaty u stolu v Hradci nad Moravicí

Zahájení výstavy S knížaty u stolu v areálu zámku v Hradci nad Moravicí se uskutečnilo ve čtvrtek 28. června. Součástí byla také ochutnávka specialit ve středověkém stylu. Výstava má ambici upozornit na Opavu a Ratiboř jako historická rezidenční města a prostřednictvím lákavého tématu stolování se pomyslně vrátit alespoň na chvíli do doby, kdy se zde rozvíjela středověká dvorská kultura.

Výstava je součástí projektu Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři/Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu podpořeného Fondem mikroprojektů Euroregionu Silesia. Partnery projektu jsou Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě, Powiat Raciborski a Slezská univerzita v Opavě.

Výstavu zahájil ředitel ostravského odborného pracoviště Národního památkového ústavu Mgr. Michal Zezula. Dále hosty přivítal doc. Pavel Tuleja, rektor Slezské univerzity v Opavě. Garantkou projektu je prof. Irena Korbelářová ze Slezské univerzity v Opavě, která krátce pohovořila o přípravě historických pokrmů. Za Powiat Raciborski vystoupily paní Mariola Jakacka a paní Justyna Szyndler. Za Hradec nad Moravicí přivítal účastníky starosta města Josef Vícha.

„Cílem projektu je připomenout více než 150 let trvající společnou historii obou regionů, která se odvíjela od sňatku piastovské kněžny Anny Ratibořské a přemyslovského vévody Mikuláše II. Opavského v roce 1318,“ řekl ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula. „ Z tohoto období pochází řada významných památek, jež představují naše společné kulturní a historické dědictví a impuls pro rozvoj spolupráce. Zatímco památky na české straně hranice jsou častým cílem polských návštěvníků, ty polské znají obyvatelé Moravskoslezského kraje výrazně méně. A například obnovená kaple sv. Tomáše Becketa na ratibořském zámku rozhodně stojí za návštěvu. Výstava má proto ambici upozornit na Opavu a Ratiboř jako historická rezidenční města a prostřednictvím lákavého tématu stolování se pomyslně vrátit alespoň na chvíli do doby, kdy se zde rozvíjela středověká dvorská kultura,“ dodává Michal Zezula.

Hosté mohli ochutnat pokrmy připravené podle dobových receptů. Např. bílou rybí huspeninu podle sester Jagellonek, jablkový koláč s cibulí a fíky, syrnou kaši s medem a mandlemi, hovězí paštiku s játry podle Guillauma Tirela či vepřovou pečeni na německý způsob.

Výstavu lze navštívit do konce října ve sklepení Bílého zámku v Hradci nad Moravicí.

 

Související akce

Výstava S knížaty u stolu

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Výstava

Hradec nad moravicí

28. 6. 2018 – 31. 10. 2018

10.00 – 16.00