Listopadová přednáška pro veřejnost o hodování za vlády Lucemburků

Ve čtvrtek 10. listopadu se uskuteční další přednáška z pravidelného přednáškového cyklu ostravského pracoviště. Tato přednáška se váže k tématu Lucemburský rok 2016. Zjistíme například, jaké pokrmy měl v oblibě Karel IV. a jeho synové. Zda díky Lucemburkům zdomácnělo v Čechách nejen francouzské víno, ale také gastronomie.

Přednáška se uskuteční v zasedací místnosti ostravského pracoviště v 17 hodin. Prezentujícími jsou prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. a Mgr. Hana Miketová ze Slezské univerzity v Opavě.

Před akcí bude zdarma zpřístupněna výstava KRNOV - historie, archeologie, jejíž ostravská instalace se aktuálně nachází ve výstavních prostorách. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout a zakoupit publikace, které ostravské pracoviště vydalo. Vstup na přednášku není zpoplatněn.

Nabízíme ochutnávku témat, které si autorky přednášky připravily:

  • Jaké pokrmy z tuzemských i cizokrajných surovin byly servírovány na královských dvorech vrcholného středověku?
     
  • Jaká jídla měl v oblibě Karel IV., jeho synové Václav a Zikmund?
     
  • Co bylo podáváno na hostině, pořádané v Paříži na počest římského císaře roku 1378?
     
  • Je pravda, že díky Lucemburkům zdomácnělo v Čechách nejen francouzské víno, ale také gastronomie?
     
  • Jaký byl pohled francouzských diplomatů a gurmetů na jídlo v českých zemích?

 

Další informace:

Mgr. Petra Batková, pracovnice vzahů k veřejnosti NPÚ, ÚOP v Ostravě, +420 724 474 537,  batkova.petra@npu.cz