30. PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS PRO VEŘEJNOST - JARO 2023

V pondělí 6. března od 17:00 začíná již 30. přednáškový cyklus pro veřejnost, který pořádá Národní památkový ústav, územní památkový správa v Českých Budějovicích ve spolupráci se zdejším územním odborným pracovištěm NPÚ.

PŘEHLED PŘEDNÁŠEK:

  • 6. 3. 2023, Ing. Jiří Balský

Barokní architekt Jan Blažej Santini Aichel a jeho dílo ve východních Čechách

V letošním roce si připomínáme 300. výročí úmrtí geniálního stavitele Jana Blažeje Santiniho Aichla ( 1677 - 1723 ). Autor přednášky Ing. Jiří Balský přiblíží osobnost Santiniho-Aichela, jeho rodinný původ, inspirace jeho tvorby, charakteristické znaky architektonického rukopisu i vybrané příklady jeho staveb. Především se však zaměří na stavby na území východních Čech, o nichž se přednášející na základě svého výzkumu domnívá, že je Santini navrhoval. Je překvapivé, kolik a jakých staveb na území východních Čech je možné tomuto geniálnímu staviteli připsat.

  • 20. 3. 2023, Ing. Roman Dáňa

Renesance telčského zámku v 21. století

Státní zámek v Telči, který je památkou UNESCO, prochází v současné době rozsáhlou obnovou. Během ní se objevují dosud neznámé informace o zámku i lidech, kteří jej obývali, a nové je také poznání věcí nebo uměleckých děl, jimiž se někdejší majitelé obklopovali. Obnovený zámek se letos v červenci znovu otevře veřejnosti, posluchači přednáškového cyklu se ale dozvědí mnohé už předem přímo od hlavního garanta expozičního týmu, Ing. Romana Dáni.

  • 3. 4. 2023, Mgr. Milena Hajná, Ph. D., M.A.; Mgr. Petr Pavelec, Ph.D.

​​​​​​​Budějovický špitál Nejsvětější Trojice v proměnách věků

Budějovický špitál nejsvětější Trojice prošel za dobu své několikasetleté existence řadou proměn. Byl využíván k různým účelům, měnil se jeho vzhled i umělecká výzdoba. Dnes patří mezi nejvýznamnější budějovické památky a slouží jako pracoviště Národního památkového ústavu. Bohatou historii tohoto domu a příběhy s ním spojené představí posluchačům osoby bezprostředně spjaté s moderní historií špitálu - pracovníci Národního památkového ústavu.

  • 17. 4. 2023, Mgr. Hana Krejčová

​​​​​​​Zámek Jezeří na rozhraní

Zámek Jezeří balancuje na okraji hnědouhelné Mostecké pánve a figuruje jako vůbec první česká památka na seznamu nejohroženějších památek v Evropě. Dříve, než se do zdejší krajiny zakousla těžební rypadla, býval nazýván perlou Krušných hor a provázela ho slavná hudební minulost, kdy hostil Beethovena či Haydna. Pak ale přišla desetiletí, kdy se stal majetkem armády a dalších institucí, za kterých se proměnil v ruinu. Díky zdařilým rekonstrukcím se v posledních letech zámek probouzí k životu a stává se opět hojně vyhledávaným místem turistů. Zdejší kastelánka Hana Krejčová povypráví o historii zámku a představí plány na jeho další obnovu. 

  • 2. 5. 2023, Mgr. Jiří Bloch

Obnova někdejšího vdovského sídla Anny z Rogendorfu v Českém Krumlově

Bývalý pivovar Eggenberg v českém Krumlově odhaluje během stavební rekonstrukce svá tajemství. Týkají se zejména budovy, která bývala palácem Anny z Rogendorfu, matky Viléma a Petra Voka z Rožmberka. Během současné rekonstrukce došlo k překvapivým objevům, na které se mimo jiné ve své přednášce zaměří odborný garant Národního památkového ústavu Mgr. Jiří Bloch. 

 

  • 22. 5. 2023, Mgr. Jiří Střecha; Ing. Jan Palas

Záchrana Slovenské strely​​​​​​​

Vlak Slovenská strela je jediný dochovaný exemplář tohoto typu vyrobený v roce 1936 v kopřivnické Tatře. Po odstavení z provozu v roce 1960 byl exponátem v Technickém muzeu v Kopřivnici. Jako národní kulturní památka prošel kompletní obnovou, kdy po šedesáti letech chátrání pod širým nebem získal původní podobu včetně interiéru. Náročné restaurování této unikátní památky představí posluchačům odborný garant této akce Mgr. Jiří Střecha.

Kdy: vždy od 17:00 hodin

Kde: přednáškový sál Národního památkového ústavu - územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích, Senovážné náměstí 6

Těšíme se na Vaši návštěvu!