Projekt Národního památkového ústavu Gallasové a Clam-Gallasové/Noblesa severních Čech dosahuje svého vrcholu – v Liberci začíná výstava zaměřená na tento rod, která potrvá do začátku března příštího roku

V Oblastní galerii Liberec byla dnes slavnostně zahájena výstava pod názvem Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách, která je vyvrcholením projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, v letošním roce zaměřeného na Gallasy a Clam-Gallasy.

Již devět let se Národní památkový ústav vydává „Po stopách šlechtických rodů“, aby pomocí speciálních prohlídek, přednášek, výstav, publikací a kulturních aktivit připomněl kulturní, společenské a historické odkazy významných aristokratických rodů. Letošní ročník se zaměřil na rod Gallasů a Clam-Gallasů, kterým je také věnována výstava, která potrvá od 13. prosince do 1. března 2020.

Rod Gallasů a Clam-Gallasů působil zejména v libereckém regionu a proto jsme chtěli, aby se i tato výstava konala v srdci jejich původního panství. Věřím, že výstava Spravedlnost bez bázně bude stejně úspěšná, jako byl celý letošní ročník projektu Po stopách šlechtických rodů, do něhož se zapojilo přes dvacet státních i nestátních institucí. Cenné bylo zapojení Libereckého kraje, který projekt podpořil nejen finančně, ale i organizačně,“ sdělila Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Výstava návštěvníky seznámí s rodinnou historií od Matyáše Gallase (1588–1647) až po sedm dcer posledního mužského člena rodu Františka Clam-Gallase (1854–1930). Představen je zde jejich soukromý život, ale i politická, diplomatická, kulturní a hospodářská činnost. Nejvíce prostoru je věnováno Janu Václavovi z Gallasu, slavnému císařskému diplomatu, od jehož úmrtí letos uplynulo 300 let. Výstava návštěvníky seznámí i s působností rodu v oblasti vojenství, podnikání, dobročinnosti, umění a správy panství. Velká část vystavených exponátů pochází z rodových sídel – hradu a zámku Frýdlant, hradu Grabštejn a zámku Lemberk, k vidění je zde i jeden ze skvostných kočárů hraběte Jana Gallase, který byl vymodelován na základě dobových skic na 3D tiskárně. Z obrazů na výstavě nebudou chybět ani díla takových malířských velikánů, jakými jsou Karel Škréta či Petr Brandl. 

Součástí výstavy jsou také haptické modely rodových sídel.

Pro děti a studenty jsou připraveny skládací modely hradů Grabštejn, Frýdlant a zámku Lemberk a také multimediální pomůcky.

Oblastní galerie výstavu doplňuje svým programem doprovodných komentovaných prohlídek pro širokou veřejnost v termínech:

neděle 12. 1. a 26. 1. a 23. 2. v 15:00 hodin, čtvrtky 16. 1. 10:30, 6. 2. a 27. 2. v 10:30 a 17:00 hodin.

Pro školy je od 6. 1. do 28. 2. připraven doprovodný program. S lektory projdou žáci výstavou a ve výtvarném ateliéru je čeká výtvarný program zaměřený na architekturu a historii hradů a zámků Grabštejn, Frýdlant a Lemberk. V sobotu 18. ledna 2020 je proběhne víkendová dílna pro rodiny s dětmi. Pro tvořivé děti od 6 do 12 let je připraven jednodenní Výtvarný ateliér Za vysvědčení do Lázní v zámeckém stylu, který proběhne v pátek 31. ledna 2020 v ateliéru galerie.

Výstava se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje pana Martina Půty. „Rody Gallasů a Clam-Gallasů ovlivnily severní Čechy po mnoha stránkách. Kromě věhlasu vojenského a politického byli jejich představitelé i vynikajícími hospodáři. Už jen rozsah jejich panství jak na území současného Libereckého kraje, tak i mimo něj, hovoří o jejich významu sám o sobě. Velmi mě těší, že těmto významným šlechtickým rodům věnoval Národní památkový ústav pozornost po celý rok“, říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rod Gallasů a Clam-Gallasů je spojován především se severními Čechami, přestože jejich působnost lze vztáhnout na téměř celou tehdejší monarchii. Příslušníci rodu byli příbuzensky provázáni s významnými rodinami habsburské monarchie. Účastnili se korunovací, císařských zahraničních cest, diplomatických misí či válek. Výrazně se angažovali v umění a v charitě, v regionech se zasadili o výraznou stavební činnost, podporu barokní zbožnosti, lesního hospodářství či lázeňství. Zasloužili se také o zpřístupnění prvního hradního muzea ve střední Evropě – roku 1801 na Frýdlantě.

Stěžejními objekty projektu v rámci Národního památkového ústavu byl hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn a zámek Lemberk.  Centrem celostátní Hradozámecké noci se stal hrad Grabštejn, který za letošní rok dosáhl své historicky nejvyšší návštěvnosti – v tuto chvíli 22 000 návštěvníků, v přechozích letech maximálně 19 000. Kromě realizovaných akcí a výstav byly vydány (zatím) také dvě publikace, a  to Hraběcí obory. Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor a Gallasové/Clam-Gallasové. Noblesa severních Čech.

Realizátorem letošního ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů je Územní památková správa na Sychrově. Veškeré informace o projektu/výstavě naleznete zde: www.npu.cz; https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Tema-roku-2019; www.facebook.com/clamgallasove

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany