Aktualita: Zámek Slatiňany se návštěvníkům otevře 1. května. Květnová nabídka na hradech a zámcích je velmi pestrá, na Liberecku se vydáme po stopách Gallasů a Clam-Gallasů.

Zámek Slatiňany a přilehlý park prochází od roku 2017 rozsáhlou obnovou v rámci projektu IROP – Zámek Slatiňany – Šlechtická škola v přírodě. Park zůstane pro veřejnost z důvodu prováděných prací ještě uzavřený, ale zámek se představí v nové fasádě, s opravenými podlahami, stropy a reinstalovanými interiéry. Návštěvníky také čeká nové návštěvnické centrum. Na zámku v Náchodě oslaví státní svátky poskytnutím sníženého vstupného na základním okruhu všem návštěvníkům, komnaty Hrádku u Nechanic budou dozdobeny květinovými vazbami, na Hrubém Rohozci se chystá dětský den, na Sychrově svatební den a pohádkový park. Prohlídková trasa na Frýdlantě bude obohacena o další portréty Gallasů a Clam-Gallasů, veduty a erby. Na Zákupech proběhnou císařské slavnosti, ratibořickým zámkem se bude provázet večer a pouze za svitu svíček.

Zámek Slatiňany přivítá první návštěvníky ve středu 1. května. Těšit se mohou na nově instalované prostory - došlo k opravě dřevomorkou zničeného stropu, což umožnilo navrátit vybavení do pokoje prince Vincenta. Jeho pokoj společně s dětskou učebnou a pokojem princezny Charlotty se veřejnosti představí úplně poprvé. K vidění zde budou předměty ryze osobní, např. učebnice, princovy sešity, Charlottiny kresby nebo nosítka nalezená na půdě zámku. Zámek má také novou fasádu, barevnost odpovídá historickým průzkumům a původní podobě zámku (okrová), novou barevnost postupně získávají také balkony, ploty i brána do nádvoří. Nové návštěvnické centrum zlepší zázemí pro turisty - je prvním zcela dokončeným prvkem z velké rekonstrukce zámeckého areálu. Návštěvníci tak nebudou muset čekat na prohlídku venku jako dosud. Zatím uzavřený zůstává zámecký park, a to z důvodu probíhajících prací (opravy drobných staveb, cest apod.), a také z důvodu kácení, neboť vyschlé stromy byly napadeny dřevokazným hmyzem a musí tak být pod dohledem odborníků pokáceny. Kompozice parku zůstane zachována výsadbou nových dřevin (350 nových stromů), keřů a okrasných rostlin. Se zaléváním by měl pomoci obnovovaný areálový vodovod, který fungoval již za časů bývalých majitelů. S dokončením všech prací se počítá koncem roku 2019. Podrobnosti k projektu obnovy naleznete na https://www.zamek-slatinany.cz/cs/o-zamku/Rekonstrukce-zamku-a-parku

V rámci projektu Po stopách šlechtických rodů si letos připomínáme rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojen hlavně s libereckým regionem. Z tohoto důvodu bude na hradě  a zámku Frýdlant od 5. do konce května obohacena prohlídková trasa o další portréty majitelů z tohoto rodu, bude se zde konat přednáška o stavebním vývoji objektu za Gallasů a Clam-Gallasů a také hudební večer.

Na zámku v Ratibořicích budou první květnový víkend večerní prohlídky, zámek bude osvětlen pouze svíčkami a návštěvníci se tak budou cítit jako hosté u paní kněžny. Na zámku v Náchodě bude v oba sváteční dny snížené vstupné pro všechny kategorie návštěvníků na základní prohlídkový okruh. Květinová výstava pod názvem Květiny z časů královny Viktorie obohatí interiéry zámku Hrádek u Nechanic, v polovině května tu také proběhne svatební den, tedy nabídka zámku a dalších firem pro páry, které uvažují o sňatku v zámeckých interiérech či zámeckém parku. Večerní prohlídka kostela i s koncertem proběhne 24. května na Kuksu v rámci Noci kostelů.

Na Liberecku zpřístupní ve státní svátky Lemberk středověkou věž, první květnovou sobotu proběhne na Sychrově již IX. svatební den, návštěva Trosek bude obohacena o sokolnické ukázky, 11.5. proběhne zábavný den pro rodiny s dětmi v parku na Hrubém Rohozci. Bezděz se 25. května zapojí do Noci kostelů a všichni návštěvníci, kteří večer vystoupají na hrad, budou odměněni pohledem na nasvícenou kapli, keltskou muzikou, povídáním o Václavovi IV. a také ohňovou show. 18. – 19. května proběhne na Zákupech XIV. ročník tradičního prezentačního setkání umělců se zdravotním postižením. Akce se koná na nádvoří zámku a je doprovázena bohatým kulturním programem (hudební a taneční vystoupení, prodej rukodělných výrobků chráněných dílen). Konec května pak bude na zákupech patřit Císařským slavnostem, na Sychrově zase Pohádkovému parku, Lemberk zpřístupní Zdislavinu světničku i věž v rámci Zdislavské pouti.

Harmonogram všech akcí naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/zpristupnene-pamatky/prehled-kulturnich-akci

Informace k projektu Gallsové a Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech zde www.npu.cz;

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Tema-roku-2019 a www.facebook.com/clamgallasove

Další fotografie naleznete na https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3

Ing. Jaroslav Bušta

  • vedoucí správy památkového objektu (kastelán)
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 469 681 112, 725 847 258
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany