Hospitál Kuks – turistická sezóna vypukne už během březnových víkendů

Dobrá zpráva pro všechny nedočkavé turisty: Hospitál Kuks otevře dveře návštěvníkům už v sobotu 4. března. Díky teplému počasí a příznivému výhledu na předjaří bylo rozhodnuto, že Hospitál Kuks bude návštěvníkům zpřístupněn o měsíc dřív, než se původně plánovalo.

„Kolem domu už jsou poslední zbytky sněhu, meteorologové hlásí pěkný březen a už tento víkend se zahradami procházelo nemalé množství zvědavců, které počasí vylákalo ven. Protože jsme přes zimu nelenili, expozice je připravena, nyní rozmísťujeme lavičky, probíhá příprava zázemí pro návštěvníky a začínají práce v zahradě,“ shrnul přípravu na otevření kastelán hospitálu Libor Švec.

Pro příchozí bude během březnových víkendů, počínaje 4. březnem, otevřen Základní prohlídkový okruh hospitálem a Šporkovská hrobka. V základním prohlídkovém okruhu se návštěvník poučí o historii a stavebním vývoji hospitálu, dozví se vše důležité o osobnosti hraběte Františka Antonína Šporka a o původním účelu celého komplexu – hospitální činnosti milosrdných bratří. V hrobce se seznámí s příběhem pochovaných členů rodu Šporků a Swéerts-Šporků. Pokladna bude otevřena od 9:00 do 17:00. Vstupné se pro letošní rok nemění, pro základní okruh platí 100 Kč za dospělého, do hrobky 30 Kč (více informací o vstupném).

V expozici je připraveno hned několik novinek. K vidění budou trpaslíci, kteří ku podivu nepatří do zahrady, ale bývali součástí závodiště pod hospitálem. V roce 1740 ale většinu z nich odnesla povodeň a ve sbírkách se dnes nachází jen několik z původních čtyřiceti kusů. Jedno torzo bylo použito k vytvoření zcela nového kusu v podobě, jak jej vytesal Matyáš Bernard Braun. Mnozí mají zažité, že sochy jsou šedivé. Ovšem baroko si potrpělo na výrazné barvy, a tak i repliku trpaslíka návštěvníci uvidí v zářivých barvách. Inu, historie není žádná nuda, nuda, šeď, šeď…

Další novinkou je obohacení vystavených exponátů o originály dokladů, které museli doložit muži, kteří žádali o pobyt v hospitálu. Ten byl totiž bezplatný a získat svolení nebylo jednoduché. Zajímavostí expozice jsou také dvě tabule se jmény zemřelých milosrdných bratří, kteří zde v hospitálu o starce pečovali. „Tabule jsou restaurované, vzhledem k tomu, že jsou plechové, byly zrezlé, opadávala z nich barva. Teď vypadají jako nové. Jsou ojedinělé, na jiných památkách se s takovým exponátem většinou nesetkáte,“ dodává správce depozitáře Milan Horák.

Prohlídky hospitálu oživí již známé hudební těleso SoliDeo, které návštěvníkům v kostele Nejsvětější Trojice zpestří výklad dobovou, především barokní, hudbou zahranou na historické hudební nástroje. 

Otevřeno bude i bylinkářství na nádvoří hospitálu. Obchůdek, kde je možné pořídit rozličné bylinné směsi, tinktury, čaje a různé regionální dobroty.

Hospitál Kuks je národní kulturní památkou ve správě Národního památkového ústavu. Hospitál nechal na počátku 18. století vystavět František Antonín hrabě Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Péče se v roce 1743 ujal řád milosrdných bratří, kteří zde působili až do začátku druhé světové války. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna, architektonickou prací G. B. Alliprandiho, chodbou s nástěnnými malbami Tance smrti a hrobkou rodiny Šporků.

V letech 2010 až 2015 prošla budova generální obnovou za 440 mil. Kč. Kromě prohlídkového okruhu jsou zde i učebny, konferenční a divadelní sál, určené ke konání kulturně-společenských akcí s přesahem do vzdělávání. Revitalizace objektu nesla název Kuks – Granátové jablko a v minulém roce získala titul Stavba roku 2016 a v soutěži DestinaCZE vyhrála v kategorii Fénix – znovuzrozený projekt.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení