Mezinárodní studentské týmy se v Telči učí na reálných historických objektech v průběhu týdenní zimní školy

Zimní škola Telč 2017, prohlídka telčského podzemí

V týdnu od 13. do 18. února se v Telči koná mezinárodní zimní škola, které se účastní studenti tří univerzit. Hlavním tématem je řešení případových studií rekonstrukcí reálných historických budov v historickém centru Telče. Výsledky ideových studií budou následně prezentovány veřejnosti v prostorách Masarykovy univerzity v Telči.

Na organizaci Zimní školy Telč 2017 se podílí ČVUT v Praze, Masarykova univerzita Brno, Dunajská univerzita v Kremsu, Centrum Excelence Telč ÚTAM AV ČR a Národní památkový ústav. Je jedním z výsledků jejich dlouhodobé spolupráce na poli památkové péče.

Program zimní školy se skládá z přednášek odborníků, ukázek terénní práce a zejména samostatné práce studentských týmů. Součástí programu bude rovněž podrobná prohlídka historického centra Telče a jeho podzemí. Účastníci mají jedinečnou možnost setkávání, přístupu na jinak nedostupná místa a zejména spolupráce se specialisty z různých oborů, jako jsou památkáři, architekti, zástupci přírodovědeckých disciplín či historikové umění. Různorodé budou i studentské týmy, což účastníkům umožní vyzkoušet si mezioborovou spolupráci, která je pro památkovou praxi příznačná. Zadání je pro všechny týmy shodné – zpracovat úvodní ideovou studii adaptace dvou historických objektů na náměstí Zachariáše z Hradce. Své výsledky pak budou veřejně prezentovat v pátek 17. února ve 13.00 hodin v Univerzitním centru Masarykovy Univerzity v Telči.