V sídle telčských památkářů zazní židovská hudba

Dominika Weiss Hošková a Jiří Hošek (nepodléhá CC)

V sídle územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči zazní v pondělí 5. října 2020 v 19.00 hodin židovská hudba a klezmer pro violoncello. Koncertní vystoupení Dominiky Weiss Hoškové a Jiřího Hoška, renomovaných violoncellových virtuózů, nabídne posluchačům originální dramaturgii skladeb židovských autorů pro dvě violoncella či proslulé komorní skladby světového repertoáru pro violoncello.

Klezmer je hudební žánr světské židovské hudby původem z jihovýchodní Evropy, který vznikl v 19. a 20. století. Repertoár vychází především z taneční hudby určené pro svatby a jiné oslavy. Původně znamenalo slovo klezmer hudební nástroj, ale později se význam rozšířil i na samotné hudebníky. Židovští instrumentální hudebníci zvaní kleyzmorim nebo kleyzmerim jsou doloženi kolem 15. století. Jejich hudební odkaz se rozvíjí doteď. Pro hudební žánr se slovo klezmer začalo používat až ve 2. polovině 20. století. Žánrově ovšem nejde o jakoukoliv židovskou hudbu nesynagogální, ale specificky lidovou hudbu východoevropských Židů.

Pořadatelem koncertu je Město Telč, Kruh  přátel  hudby a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči. Vstupné 80 Kč, děti a studenti 30 Kč. Koná se v Lannerově domě v Telči, Hradecká 6.