Památkáři zvou na Mezinárodní den archeologie. Přijďte a poznejte středověkou gastronomii

Příprava středověkých pokrmů tradičními technologiemi

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči se letos opět připojuje k Mezinárodnímu dni archeologie. Pro své návštěvníky připravili památkáři možnost proniknout do experimentální archeologie, která se bude věnovat středověké gastronomii. Vlastnoručně si vyzkoušejí celý proces přípravy jednoduchých středověkých pokrmů tradičními postupy s pomocí replik kuchyňského nádobí a náčiní.

Koná se v sobotu 15. října v 10.00 hodin v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Telči – v Lannerově domě (Hradecká 6). Jde o dvouhodinový program, prosíme zájemce o tuto akci, aby se dostavili nejpozději v 10.00 hodin. 

Co je Mezinárodní den archeologie a proč se koná? Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč celým světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Organizací MDA usilují archeologové o zvýšení povědomí o archeologii tím, že veřejnosti nabízejí možnost zapojit se do mnoha různých aktivit. MDA je hlavně oslavou archeologie a zdůrazňuje myšlenku, že archeologie je všude kolem nás. Poprvé byl tento den slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se MDA poprvé konal i v České republice.

O přednášejícím
Mgr. Pavel Macků vystudoval bakalářský studijní program Středověká archeologie a navazující magisterský program Archeologie na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Pracuje na územním odborném pracovišti NPÚ v Telči jako vedoucí oddělení specialistů a zároveň jako archeolog. Zaměřuje se na hmotnou kulturu vrcholně středověké každodennosti a militaria. Aktivně se podílí na edukační a přednáškové činnosti NPÚ.