Kasteláni v Kroměříži zhodnotili uplynulou sezonu a zahájili přípravy na rok 2019

Kasteláni památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu na výročním setkání v Kroměříži hodnotili uplynulou mimořádně úspěšnou sezonu a zahájili přípravy na rok 2019. Generální ředitelka Naďa Goryczková se jménem NPÚ rovněž rozloučila s kastelány, kteří ze své funkce odcházejí.

Pravidelné výroční setkání se v letošním roce uskutečnilo v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži, unikátním komplexu v secesním stylu od významného architekta Huberta Gessnera. Poradu zahájila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, která ocenila, že i v letošním roce se podařilo navázat na předchozí velmi úspěšné sezony a návštěvnost opět překročila pětimilionovou hranici. V hlavní sezoně navštívilo památky ve správě NPÚ téměř 5,3 milionu lidí, v souvislosti s probíhajícím hradozámeckým adventem se však očekává, že konečné číslo vzroste.

„Celkově se jedná o velmi úspěšnou sezonu, nejen z hlediska návštěvnosti, ale i z hlediska meziročního nárůstu výnosů a dokončení řady významných obnov památek v naší správě. Máme za sebou rovněž mnoho úspěšných akcí, ať už se jedná o projekt Po stopách šlechtických rodů, Hradozámeckou noc nebo v současnosti vrcholící hradozámecký advent, který se rok od roku těší stále větší oblibě,“ uvedla generální ředitelka Naďa Goryczková.

Projekt Po stopách šlechtických rodů, který se v letošním roce zaměřil na šlechtu českých zemí v evropské diplomacii, se v roce 2019 bude věnovat rodu Gallasů a Clam-Gallasů a stěžejními objekty projektu se stanou hrad a zámek Frýdlant, zámek Lemberk a hrad Grabštejn. V letošním roce byl projekt Po stopách šlechtických rodů poprvé představen i v zahraničí a v této úspěšné prezentaci chce NPÚ pokračovat i v příštím roce. Do programu se také promítne třicetileté výročí sametové revoluce.

Závěrem setkání se generální ředitelka jménem celého Národního památkového ústavu rozloučila s kastelány, kteří ze své funkce odcházejí, a poděkovala jim za dlouholetou usilovnou práci. Se zámkem Opočno se loučí kastelán Josef Jirák, který na objektu působil neuvěřitelných 31 let, se zámkem Uherčice kastelánka Eva Štěpánová, která zde strávila 22 let, se zámkem Libochovice se po 26 letech ve funkci kastelána loučí Ladislav Pešek, hrad Karlštejn po dlouhých 31 letech opouští Jaromír Kubů a zámek Raduň Eva Kolářová, která zde jako kastelánka působila od roku 1985. NPÚ se rozloučil rovněž se správci, kteří odcházejí z důvodů organizačních změn. Pod nově vzniklé Národní muzeu v přírodě přechází skanzen lidové architektury v Zubrnicích a s ním i jeho správce František Ledvinka, skanzen v Příkazích spolu se správcem Vilémem Švecem a Soubor lidových staveb Vysočina a jeho správkyně Ilona Vojancová. Na konci letošního roku NPÚ opustí rovněž Marcela Josková, kastelánka zámku Doksany, který bude převeden na Úřad pro zastupováním státu ve věcech majetkových, ve funkci správkyně zámku ovšem setrvává.

Fotografie ke stažení