Hrady a zámky se s podzimem neuložily ke spánku, nezaspěte zimní akce ani vy

Adventní trhy na Sychrově

Přestože babí léto i příjemný barevný podzim už jsou pryč, zůstává řada objektů spravovaných Národním památkovým ústavem pro návštěvníky otevřená. Od listopadu do března příštího roku připravily vybrané hrady a zámky pro své návštěvníky množství tradičních i nevšedních zážitků. V prosinci se můžete těšit na akce spojené s vánočním časem, také v novém roce vás ale čeká bohatý program.

První advent je za námi a vánoční program na hradech a zámcích je v plném proudu. Rozptýlení od předvánočního shonu nabízejí památky v mnoha podobách. Přichystané jsou speciální tematické prohlídky, na kterých bude možné obdivovat sváteční výzdobu historických prostor nebo se dozvědět něco o dávných vánočních tradicích, proběhne množství adventních koncertů a divadelních představení, chybět nebudou ani tradiční vánoční trhy. Jaroměřice nad Rokytnou lákají na kejklířská i šermířská vystoupení, na zámku v Mnichově Hradišti zase vystaví dřevěný malovaný betlém. Pokud dáváte přednost betlému živému, jistě vás nezklame ten, který chystají v Telči. Na zámek Červené Poříčí či do kladrubského kláštera si budete moci přijít pro Betlémské světlo, v kostele Všech svatých v Horšově se na Štědrý den uskuteční Mše Svatá. Adventní akce ale nepořádají pouze hrady a zámky, vánoční atmosféra na vás dýchne například ve skanzenu Veselý Kopec nebo na Hamousově statku. Tam budou mít návštěvníci možnost upéct si chleba, podívat se na kování koní nebo potěšit místní zvířata vánoční nadílkou. Konec roku zpestří silvestrovské a následně novoroční prohlídky.

Víkend si ale můžete zpříjemnit nejen během vánočních svátků. I po novém roce se koná řada zajímavých akcí, výstav a koncertů. V průběhu studených únorových dní je možné zahřát se na krojovém plese pořádaném v prostorách jízdárny valtického zámku, na začátku března nás zase na stejném místě navnadí na blížící se jaro košt vín. Do začátku nové sezóny nás pak na konci března uvedou velikonoční slavnosti.

Zimní období