Zatopený lom Malá Amerika

Po prohlídce hradu Karlštejna můžete vyrazit na asi třičtvrtěhodinovou procházku k jednomu z nejznámějších českých lomů Malou Ameriku. Na rozdíl od jeho většího bratra Velké Ameriky se k Malé Americe nedá dojet autem.

Malá Amerika lom utopený v lese

Před I. hradní bránou se dáte doleva lesní pěšinou dolů až na hlavní silnici. Na silnici se dáte doprava, opustíte městys Karlštejn a po cca 200 metrech za cedulí "Karlštejn" se dáte doleva na lesní, částečně dlážděnou pěšinu nahoru k Dubu sedmi bratří. Tam najdete rozcestník a k Malé Americe dojdete po žluté turistické značce.

Za rozcestníkem u Sedmi bratří se dáte doleva a po cca 100 metrech odbočíte z hlavní cesty doprava na lesní pěšinu. Ta Vás lesem dovede na další rozcestí, kde se dáte doprava a po cca 100 metrech doleva do lesa. Pak už jen pořád rovně a jste u Malé Ameriky.

Z Malé Ameriky se můžete stejnou cestou vrátit zpět. Pokud se chcete vrátit rovnou na centrální parkoviště nebo vlakové nádraží, budete za cedulí "Karlštejn" pokračovat pořád po asfaltové silnici a dojdete až na náměstí. Odtud už doprava až na parkoviště.

POZOR: Kvůli lesnímu terénu je na několika místech obtížnější cesta s kočárkem.

TIP: Z Malé Ameriky se dá pokračovat po žluté značce přes lom Politických vězňů, kterému se říká také Mexiko, až k nejznámějšímu českému lomu  Velká Amerika. Cesta Vám z Malé Ameriky na Velkou Ameriku zabere cca 30 minut. Na rozcestníku u Malé Ameriky je uvedeno, že k lomu Politických věznů je to 0,5 km, ale je to asi 1,5 km.