Kamenická dílna přispěla k obnově unikátního portálu na zřícenině Zvířetice

Kamenická dílna zaměřená na restaurování a záchranu gotického portálku pokračuje na Zvířeticích příští víkend 24. a 25. května. Jedná se o poslední, závěrečnou část trojdílného cyklu. Na programu předchozích dvou setkání byla tvorba výdusku části ostění, který bude jako artefakt rekonstrukce původního gotického tvaru následně vystaven v místním muzeu. Tak bude pro budoucí generace zachována původní podoba výzdoby portálu, která na původním kamenném povrchu postupně zaniká.

Po předešlém ošetření originálního kamenného povrchu portálu zpevňujícím nátěrem došlo k zaformování profilace na ostění portálku. Sochařská hlína byla nanesena přímo na povrch portálu a chybějící části byly domodelovány od ruky a došlo tak k tvarové rekonstrukci již ztraceného povrchu. Následně byla na hliněný domodelovaný povrch vytvořena sádrová forma, která byla po zatvrdnutí opatrně sejmuta z portálu. Následně se přistoupilo k samotnému dusání umělého kamene na minerální bázi, který bude po vyzrání a vytvrdnutí z formy vysekán.

Během závěrečného setkání bude mimo jiné odhalena replika části ostění. Kamenicky opracovaný povrch výdusku bude přesnou tvarovou rekonstrukcí původního ostění gotického portálu. Originální kamenné ostění gotického portálku bude na základě restaurátorského záměru na místě konzervátorsko-restaurátorsky ošetřeno. Restaurování a lektorování odborně povede restaurátor MgA. Jakub Tlučhoř.

Dílna je součástí specializovaného vzdělávacího programu zaměřeného na praktickou památkovou obnovu.

Související akce

Kamenické dílny na zřícenině Zvířetice

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Vzdělávání

Zřícenina hradu a zámku Zvířetice

5. 4. 2018 – 6. 4. 2018