Šlechtické slavnosti a zábavy

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči pořádá v rámci přednáškového cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás přednášku na téma Šlechtické slavnosti a zábavy. Koná se ve středu 12. října 2022 v 18.00 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Duňa Panenková. Vstup zdarma.

Šlechtické slavnosti bývaly zábavou jak pro šlechtu, která vystupovala v roli herců, tak pro diváky, obyvatele měst a panství, kde se slavnosti odehrávaly. Několikadenní divadlo probíhalo v ulicích, na náměstích, v parcích a v interiérech paláců a zámků. Na začátku byl vždy průvod s alegorickými vozy, následovaly turnaje, večer se hrálo divadlo, pak byla hostina a na konec přišel tanec.

Více na Rok šlechtických slavností.

Krátce o přednášející
PhDr. Duňa Panenková vystudovala češtinu, němčinu a dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Působila mj. jako náměstek ředitele pro odbornou práci ve Sbírce starého umění Národní galerie v Praze, jako hlavní kurátor výstavy Rudolf II. a Praha na Správě Pražského hradu, kurátor umělecko průmyslových sbírek, vedoucí odd. společenských věd a náměstek ředitele pro odbornou práci v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, jako aspirant v Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze, jako kurátor sbírky současného skla v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Účastnila se řady badatelských projektů, specializuje se na užité umění a evropské dějiny skla.