Památkáři vydali novou publikaci Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou

Publikace Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči vydalo na sklonku roku 2016 novou publikaci Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou, která přibližuje hudební život na zámku v první polovině 19. století. Autorem je kastelán náměšťského zámku Marek Buš.

Kniha se věnuje etapě čtyř desetiletí na počátku 19. století. Hudební život na zámku v tomto období byl bohatý a výjimečný.  Přinesl mnoho pozoruhodných interpretačních počinů  realizovaných na tu dobu zcela ojedinělým zámeckým hudebním tělesem a v osobě majitele panství  Heinricha Wilhelma Haugwitze. Publikace pojednává o jeho vztazích k vídeňskému hudebnímu světu  a jeho předním představitelům,  o jeho interpretačních a překladatelských aktivitách, o zámecké kapele  a o kultu hudby  Georga Friedricha Händela, který Haugwitz na zámku  v Náměšti pěstoval.

„Heinrich Wilhelm Haugwitz byl amatérský muzikant s velkým přehledem a s velkými hudebními znalostmi. Když v roce 1794 převzal správu panství, začal hned na zámku uskutečňovat svou vizi Náměště jako hudebního sídla. Znal se osobně s Antoniem Salierim, s Christophem Willibaldem Gluckem a miloval hudbu tehdy již zesnulého Georga Friedricha Händela. Jeho skladby začal na zámku hrát se svoji kapelou, která byla ohromná na šlechtické poměry,“ vypráví autor Marek Buš, který je kastelánem na náměšťském zámku a zároveň zapáleným hudebníkem.

Publikace není muzikologickou studií a neklade si za cíl být vyčerpávajícím hudebněhistorickým materiálem. Jedná se pouze o stručný výčet různých aktivit, které během historie utvářely hudební život na zámku v Náměšti nad Oslavou, včetně připomenutí navazujících souvislostí. V textu jsou uvedeny odkazy na  řadu muzikologických prací, které rozšiřují tento obecný text o hudebně-vědecký rozměr.

V současnosti je náměšťský zámek místem pravidelných koncertů, které navazují na bohatou a významnou hudební tradici. Součástí hudebního života jsou pravidelné koncerty mezinárodního festivalu Concentus Moraviae, letní multižánrový festival Folkové prázdniny, letní mistrovská škola české operní a písňové tvorby Moravian Masterclass a řada dalších. Vrcholem těchto hudebních produkcí je tradiční Zámecký koncert, jehož program vždy navazuje na Haugwitzovu dobovou tradici, stejně jako pravidelný Zámecký adventní koncert.

Cena publikace je 129 Kč. Je možné ji zakoupit osobně v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Telči (Hradecká 6, 588 56 Telč) nebo na pokladně zámku Náměšť nad Oslavou (během návštěvnické sezóny) nebo objednat na dobírku (kontakt: Ilona Ampapová, mobil 724 663 511, e-mail: ampapova.ilona@npu.cz).