První knihobudka na starém městě v Pardubicích

Knihobudka na Příhrádku

V prostoru Příhrádku začala před několika dny sloužit knihobudka, již spravuje odborná knihovna pardubického pracoviště Národního památkového ústavu. Zhotovila ji firma Červenka a Pospíchal – umělecké kovářství a zámečnictví z Hlinska dle návrhu Ing. arch. Jana Kadlece a každý návštěvník se může přesvědčit, že byla pečlivě koncipována s ohledem na historický prostor, do kterého byla umístěna. Již během prvních dnů si čtenáři vedou zdatně, nejen že je velká část knih rozpůjčovaná, ale od prvního dne se objevují knihy nově přinesené. Je tak naplňováno pravidlo, že čtenář po přečtení knihu opět vrátí, nebo – pokud si ji chce ponechat – nahradí ji jiným titulem. Služba výpůjčky knihy je bezplatná.

Knihy obsahují „cestovní lístek“, který umožňuje sledovat, kam se tituly z Příhrádku podívají a kdo si je při jaké příležitosti přečte. Lístek také umožňuje předávat krátké zprávy mezi samotnými čtenáři. „Věříme, že tento náš nápad oživí kulturní prostor Příhrádku, který již svou atmosférou láká k zastavení a odpočinku s dobrou knihou,“ sdělila Bc. Zdeňka Kratochvilová, knihovnice pardubického pracoviště Národního památkového ústavu a iniciátorka tohoto projektu.

Knihobudky fungují jako veřejné bezplatné knihovny. Původně vznikaly ze starých telefonních budek, postupem času se však začaly využívat i jiné předměty (starý nábytek, lednice, ale i nové designové kousky), a tak se nyní můžeme setkat s nejrůznější podobou těchto schránek. Myšlenka všech knihovniček je stejná, každý zájemce si zde může vypůjčit knihu k posezení v parku, nebo si ji odnést domů, je možné zde odložit knížky, které mu doma zbytečně leží. Mnohdy zde proto nalezneme hodnotnou literaturu, nejen ty kusy, na které se obvykle v knihovnách pouze práší.