Prvorepubliková architektura v Jevíčku

Národní památkový ústav připravuje pro letošní rok v rámci oslav výročí vzniku republiky výstavu s názvem Architektura ve službách první republiky. Územní odborné pracoviště v Pardubicích připravilo její regionální verzi, která je koncipována jako putovní, tudíž se s ní návštěvníci mohou setkávat na mnoha místech v Pardubickém kraji až do konce roku 2018. Právě v těchto dnech je možné ji navštívit v Jevíčku.

V krásném prostředí bývalé synagogy, která je Městským muzeem v Jevíčku využívána jako výstavní prostor, je instalováno deset panelů, které návštěvníkům představí výběr z nejvýznamnějších staveb daného období v Pardubickém kraji. Zařazeny byly stavby s různou funkcí, máme tedy možnost shlédnout veřejné budovy jako je např. bývalé Uměleckoprůmyslové muzeum v Pardubicích (dnes SPŠ potravinářství a služeb), či Okresní dům (dnes OC Grand), školy základní i střední, dopravní a technické stavby, ale také soukromé vily.

 

S výstavou se návštěvník může setkat na různých místech v kraji po celý letošní rok a její putování bude pokračovat i v roce následujícím. Výstava v Jevíčku má však jednu zvláštnost. Pracovníci muzea se snažili ji více zacílit na své město a rozhodli se vytvořit vlastní panely, na kterých představují stavební vývoj Jevíčka v období první Československé republiky. Instalace v Jevíčku je tedy kromě krásného výstavního prostoru, který stojí za návštěvu i sám o sobě, unikátní právě touto nadstavbou. V této podobě je možné ji shlédnou každý den v časech 10 – 12 hod. a 13 – 16 hod., a to včetně víkendů do 2. 9. 2018. Poté se výstava přesouvá do Pardubic, už ale bez jevíčské části.

 

Putování výstavy po kraji je v plném proudu a do Pardubic se navrátí až v září, kde ji zájemci budou moci navštívit hned na třech místech. První dva týdny bude instalována v Turistickém informačním centru, poté se přesune na Příhrádek, kde bude oficiálně představena v rámci oslav Dnů evropského dědictví 16. 9. 2018. Po zbytek měsíce září bude prezentována v Krajské knihovně v Pardubicích. Spektrum míst, kde ji během září bude možné shlédnout, je tedy opravdu poměrně pestré a věříme, že si každý zájemce vybere.

 

Panelovou výstavu bude v průběhu roku 2018 možné navštívit na následujících místech v Pardubickém kraji:

 

•                      do 2. září                                    Jevíčko, Městské muzeum

•                      1.–14. září                                  Pardubice, Turistické informační centrum

•                      16. září                                       NPÚ, ÚOP v Pardubicích, Příhrádek č.p. 5

•                      17.–29. září                                 Pardubice, Krajská knihovna

•                      říjen                                           Lanškroun, Městský úřad

•                      listopad                                      Litomyšl, Městská knihovna

 

Obecně k výstavě:

Rozkvět architektury v období po první světové válce se na území Pardubického kraje nejvýrazněji projevil v průmyslovém, rychle se rozvíjejícím krajském městě, řadu zajímavých staveb však lze nalézt i v menších regionálních centrech a obcích, jako je Česká Třebová, Polička, Litomyšl, Chrudim nebo Choceň. Ve 20. -30. letech byla vystavěna řada veřejných staveb, činžovních domů, ale později i venkovských škol a tělocvičen ve stylu kubismu, národního dekorativismu, art déca a funkcionalismu. Mezi nejvýznačnější osobnosti působící současně i v Praze nebo jiných krajích patřili architekti jako Josef Gočár, Oldřich Liska, Jidřich Freiwald, Ladislav Machoň nebo Kamil Roškot. Velkou regionální osobností byl Karel Řepa, o řadu zajímavých staveb se zasloužili však také další místní architekti a stavitelé jako Vojtěch Vanický, Čeněk Mužík, Bohuslav Šmíd nebo Oskar Czepa.

Fotografie ke stažení