Zájemci se mohou hlásit do kurzu řemeslné obnovy historických staveb

Kurz řemeslné obnovy historických staveb

Národní památkový ústav, odbor edukace a dalšího vzdělávání generálního ředitelství v Praze, otevírá opět v lednu 2018 kurz řemeslné obnovy historických staveb. Kurz navazuje na předchozí dva úspěšné ročníky a skládá se z teoretické části, praktických řemeslných dílen a exkurzí. Účastník si z této nabídky může vybírat a skládá si tak svůj studijní plán do značné míry podle svých individuálních potřeb a zaměření.

Předchozí řemeslná praxe není podmínkou účasti programu. Celý kurz je rozložen až do tří let a nabízí až 328 hodin odborné výuky, ale je možné se účastnit kteréhokoli programu jednotlivě bez nároku na získání osvědčení.  V současné době běží akreditační řízení na Ministerstvu školství ČR a kurz bude akreditován jako rekvalifikační v rámci celoživotního vzdělávání pracovníků v oblasti přípravy a realizace památkové obnovy.

Co se lze v kurzu naučit? Kurz seznámí se základy řemeslných technik, postupů a materiálů vhodných pro citlivou památkovou obnovu dle standardů NPÚ, prováděnou v interiérech i exteriérech historických budov na našem území. Kurz poskytne průřez základy stavebních a uměleckých řemesel, které se používají při obnově památek.

Teoretická část je koncipována jako nezbytná průprava pro absolvování praktické výuky, která je těžištěm kurzu. Praktická výuka probíhá v reálném prostředí na historických objektech, které právě prochází rekonstrukcí a je doprovázena dalšími exkurzemi do dílen uměleckých řemeslníků, restaurátorských ateliérů a technologických laboratoří.

Kdo jsou účastníci kurzu? Kurzů se mohou účastnit řemeslníci specialisté, zaměstnanci a vedoucí zaměstnanci firem specializujících se na obnovu památek, zaměstnanci NPÚ (zvláště garanti území při ÚOP NPÚ a pracovníci provozů památkových objektů ve správě NPÚ), soukromí majitelé historických objektů, správci památek a historických objektů a areálů, investiční technici při biskupství, památkáři na obcích s rozšířenou působností (s výkonnou pravomocí), studenti technických a humanitních oborů vysokých a vyšších odborných škol se zaměřením na ochranu kulturního dědictví a zájemci o památky. V případě zaměstnanců NPÚ se účast na kurzu započítává do kariérního řádu instituce. V případě pracovníků investičního oddělení při biskupstvích se kurz započítává do povinného vzdělávání zaměstnanců.

Na kurzech nabízíme přátelské a vstřícné prostředí, neformální výměnu zkušeností a navazování kontaktů v oboru, individuální přístup lektorů a koordinátora ke každému účastníkovi. Možné jsou i individuální konzultace účastníků s lektory.

Roční kurzovné činí 8 000 korun, studenti platí 4 000 Kč. Pro zaměstnance NPÚ jsou kurzy zdarma (omezený počet míst). Při jednorázové účasti na programu – návštěva jednotlivé dílny či exkurze činí poplatek 1 000 Kč.

Výuka probíhá formou několikadenních soustředění nejméně jedenkrát za měsíc (většinou poslední čtvrtek, pátek a sobotu v kalendářním měsíci). 

Plánované rozvržení dílen pro období 2018 – 2020:

  • 2018 – podlahářská, kamnářská, kamenická, štukatérská, blok teorie (podzim)
  • 2019 – kovářská, klempířská, tesařská, truhlářská, nábytkářská
  • 2020 – malířská, štukatérská, zednická, obkladačská, blok teorie (podzim)

Více informací o programu na sezónu 2018 a přihlášky jsou k dispozici u koordinátorky kurzu Mgr. Kateřiny Samojské, Ph.D. (na e-mailu samojska.katerina@npu.cz a na telefonu +420 778 716 567).