Nové číslo Zpráv památkové péče si posvítilo na obnovu Hospitalu Kuks

Čtvrté číslo letošních Zpráv památkové péče se zaměřilo na jednu výjimečnou památku. Ve střední Evropě není mnoho proslulejších barokních areálů, než je Hospital Kuks. Vloni dokončená velkorysá památková obnova hospitalu si proto zaslouží důkladnou pozornost. Co se při ní povedlo? Co se podařilo méně? Na co se při obnově přišlo a na čem by se ještě mělo v budoucnu pracovat?

Obnovu jako celek shrnuje jeden z jejích garantů, Karel Kibic ml. Velká pozornost je pak věnována restaurovanému cyklu Tance smrti ve špitální chodbě. Jak restaurování vzácné památky probíhalo a jak jej odborníci s odstupem hodnotí se dozvíte v příspěvcích Mileny Nečáskové, Jiřího Šerých a Petra Skalického s Terezií Šikovou.

Číslo se ovšem zabývá také Matyášem Bernardem Braunem a jeho slavným Betlémem v Novém lese. Novým objevům i úvahám, jak o Braunovo dílo pečovat, se věnují příspěvky Petra Kotlíka, Vratislava Nejedlého a Jiřího Novotného s Jiřím Kašem a Zdeňkem Štaffenem. Téma doplňují cenné archivní snímky i skvělé fotky areálu od Gabriely Čapkové.

Číslo, které je k dispozici jak v prodejně a informačním centru NPÚ (Na Perštýně 12, Praha 1), tak v e-shopu, nabízí i další studie o restaurování významných uměleckých památek nebo recenze na tematicky související publikace. Více informací (včetně objednávkového formuláře pro předplatné) naleznete na webové stránce redakce.