Architektura ve službách první republiky v Pardubickém kraji

Vernisáž. Autor fotografie: Městské muzeum v Jevíčku. | © nepodléhá CC

Národní památkový ústav připravuje pro letošní rok v rámci oslav výročí vzniku republiky výstavu s názvem Architektura ve službách první republiky. Územní odborné pracoviště v Pardubicích připravilo její regionální verzi, která je koncipována jako putovní, tudíž se s ní návštěvníci mohou setkávat na mnoha místech v Pardubickém kraji až do konce roku 2018. Právě v těchto dnech je možné ji navštívit v Jevíčku.

V krásném prostředí bývalé synagogy, která je Městským muzeem v Jevíčku využívána jako výstavní prostor, je instalováno deset panelů, které návštěvníkům představí výběr z nejvýznamnějších staveb daného období v Pardubickém kraji. Zařazeny byly stavby s různou funkcí, máme tedy možnost shlédnout veřejné budovy jako je např. bývalé Uměleckoprůmyslové muzeum v Pardubicích (dnes SPŠ potravinářství a služeb), či Okresní dům (dnes OC Grand), školy základní i střední, dopravní a technické stavby, ale také soukromé vily.

S výstavou se návštěvník může setkat na různých místech v kraji po celý letošní rok a její putování bude pokračovat i v roce následujícím. Výstava v Jevíčku má však jednu zvláštnost. Pracovníci muzea se snažili ji více zacílit na své město a rozhodli se vytvořit vlastní panely, na kterých představují stavební vývoj Jevíčka v období první Československé republiky. Instalace v Jevíčku je tedy kromě krásného výstavního prostoru, který stojí za návštěvu i sám o sobě, unikátní právě touto nadstavbou. V této podobě je možné ji shlédnou každý den v časech 10 – 12 hod. a 13 – 16 hod., a to včetně víkendů do 2. 9. 2018. Poté se výstava přesouvá do Pardubic, už ale bez jevíčské části.