Státní památky v Ústeckém kraji vstupují do návštěvnické sezony s řadou novinek

Návštěvnická sezona na státních hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji začíná od začátku června. Doposud byly přístupné jen zámecké parky a zahrady, venkovní prostory hradu Házmburk nebo prohlídkový okruh bez průvodce na zámku Jezeří. Do sezony vstupují státní památky s řadou novinek. Spolu s otevřením bude zahájen i další ročník projektu Po stopách šlechtických rodů, který se v letošním roce zaměří na osvícenskou šlechtu. Vybrané památky v Ústeckém kraji se zapojí do řady společných akcí, jako jsou Víkend otevřených zahrad nebo Hradozámecká noc, která se od letošního roku přesouvá na 31. července, poslední červencovou sobotu.

Stejně jako v loňském roce je i letošní sezona odložena z důvodu koronavirové pandemie. Doposud byly přístupné jen zámecké parky a zahrady, začátkem května byl zpřístupněn venkovní areál hradu Házmburk následovaný prohlídkou vybraných interiérů bez průvodce na zámku Jezeří. Od prvního června bude možné zavítat do interiérů státních památek v rámci skupinových prohlídek s průvodcem, a to ve skupinách do 10 osob. Při větší skupině do 30 osob (školní výlety a skupiny na objednávku) se musí návštěvníci prokázat negativním testem nebo očkováním. Návštěvníci budou muset mít při prohlídkách zakryté dýchací cesty vhodným ochranným prostředkem, dodržovat stanovené rozestupy a dezinfikovat si ruce při vstupu do interiérů. Tyto pokyny budou platit i nadále až do odvolání.

Návštěvu interiérů památek si mohou návštěvníci s předstihem pojistit nákupem vstupenky online. Vstupenky na časované okruhy lze dál zakoupit i na pokladnách. Vzhledem k omezenému počtu osob na prohlídce a trvajícím protiepidemickým opatřením doporučujeme využít online nákup vstupenky.

Návštěvníci se mohou v letošním roce těšit na řadu novinek. Po zimní reinstalaci expozice otevře zámek v Libochovicích v průběhu sezony dva nové okruhy. První z nich představí ve východním a severním křídle poslední majitele zámku – hraběcí rod Herbersteinů. Proměnou zde prošly všechny stávající místnosti a salony. Nově je zde instalována velká herbersteinská jídelna. Na základě archivních dokumentů a fotografií se podařilo vrátit jídelně původní podobu i s mobiliářem a rodinným jídelním servisem. Všechny místnosti byly doplněny množstvím dosud nevystavených sbírkových předmětů ze zámeckého depozitáře. Vzhledem k filmování bude libochovický zámek pro veřejnost otevřen až od 15. června.

Druhý reinstalovaný okruh na zámku Libochovice bude pro návštěvníky otevřen v průběhu léta. V autentických prostorách přiblíží jak období baroka, tak jednotlivé majitele zámku a jejich životy.

Novinkou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě je obměna exponátů v kaplích. V jarních měsících byl do kaplí kostela instalován mobiliář sakrální povahy z depozitářů Národního památkového ústavu. Některé předměty budou veřejnosti představeny vůbec poprvé. Vedle obměny ve stálé expozici přízemí kostela je ve spodních prostorách umístěna panelová výstava připomínající zaniklé vesnice severozápadních Čech.

V prostorách zámku Duchcov vznikla přesná rekonstrukce grafického kabinetu dle archivních fotografií. Podle písemných záznamů se v něm v roce 1814 nacházelo 148 bíle zarámovaných a zasklených mědirytin. V první polovině 19. století byl kabinet zrušen a sloučen s vedlejší místností. Rozsáhlou duchcovskou sbírku téměř 6500 grafik koupil roku 1898 Arnošt Valdštejn, držitel fideikomisu Mnichovo Hradiště, který počátkem 20. století nechal zřídit grafický kabinet na zámku Doksy. Kabinet, deinstalovaný roku 1968, byl až do nedávné doby prezentován veřejnosti v pozměněné podobě na zámku Zákupy. Unikátní grafický kabinet, který se vrátil zpět na Duchcov, bude pro návštěvníky zpřístupněn se zahájením sezony 2021.

Zámek Stekník připomene návštěvnickou sezonu o prvním červnovém víkendu sportovní akcí. Ve spolupráci s Destinační agenturou Dolní Poohří proběhne v neděli 6. června druhý ročník běžecko-pochodového seriálu, a to etapou nazvanou Žatecko-chmelovým krajem. Startuje se ze zámeckého nádvoří. Etapa povede chmelařskou krajinou, která je pro svou výjimečnost nominována mezi přírodní a kulturní bohatství UNESCO.

Na zámku Jezeří pokračuje obnova divadelního sálu, která byla zahájena minulý rok. Jedná se o klasicistní koncertní sál, ve kterém již v roce 1804 zazněla Beethovenova třetí symfonie Eroica. V rámci obnovy jsou přímo na místě nebo v restaurátorských dílnách odborně renovovány původní uměleckořemeslné prvky. Chybějící detaily jsou citlivě doplněny, např. štuková výzdoba nebo zábradlí balkonu. Rekonstrukce a restaurování bude ukončeno koncem roku 2021.

Projekt „Národní kulturní památka Krásný Dvůr – obnova drobných staveb v zámeckém parku“ se v letošním roce dostává do realizační fáze. První obnovenou stavbou bude kamenná lavička se schody. S využitím prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu bude v průběhu roku opraven ještě gloriet a voliéra. Novinkou letošní sezony pro návštěvníky areálu je mobilní aplikace s interaktivním digitálním průvodcem po zámeckém parku. Čtvrtým rokem pak pokračuje projekt „Současné umění v kontextu historické památky“. Letos jsou v parku umístěna díla absolventů ateliéru figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze.

Na zámku v Ploskovicích pokračují práce na obnově fasády hlavní budovy zámku. Východní strana objektu je hotová, včetně nové fasády. V současné době se pracuje na severní straně, která bude rovněž v nejbližší době dokončena a lešení bude do léta demontováno. Pokračovat se bude na západní a jižní straně objektu. Současně se pracuje na opravě a nátěrech oken, na restaurování kamenických a kovových prvků, na opravě zahradních schodišť a přilehlých opěrných zdí. Dokončení obnovy je plánováno do konce roku 2022. Z důvodu filmového natáčení bude zámek Ploskovice uzavřen od 14. června do 1. července 2021.

Na zámku v Benešově nad Ploučnicí probíhá od roku 2020 obnova přízemního prostoru severní věže horního zámku. Restaurátorské práce se zaměřují na renesanční strop s původní výmalbou s motivy rostlin. Místnost, která sousedí s prodejnou vstupenek a zároveň turistickým informačním centrem, bude návštěvníkům přístupna v průběhu léta 2021. Slavnostní otevření bude spojeno se zahájením výstavy o šlechtických rodech na zámku Benešov nad Ploučnicí. Obnova přízemí severní věže symbolicky uzavře 30letou komplexní obnovu horního zámku. 

Zámek Velké Březno, který si na penzi nechal postavit nejvyšší purkrabí Českého království hrabě Karel Chotek, otevře 1. června. Tradiční přivítání nové sezony slavnostním otevíráním okenic a dveřnic se uskuteční v sobotu 5. června při první prohlídce v 10 hodin. Půvabná tradice, kdy samotní návštěvníci vpustí denní světlo do zámku, je každoročně velkým lákadlem. Prohlídková trasa byla rozšířena o několik autentických exponátů, např. Edisonův fonograf, osobní dopis hraběte Chotka, obrázek labského údolí z roku 1850 nebo historický kulečník. Návštěvníci si během prohlídky budou moci v každé z místností odpočinout v nově pořízených stylových křeslech.

V letošním roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program i v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Jedenáctý ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozic a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény s tímto obdobím spojené. Zámek Krásný Dvůr se v rámci mimořádné prohlídkové trasy o prázdninách zaměří na významného osvícenského šlechtice a majitele panství Jana Rudolfa Černína. Výstava na zámku Libochovice od začátku července do poloviny září představí osudy osvícených Dietrichsteinů. Během sezony seznámí zámek Stekník návštěvníky při několika prázdninových kostýmovaných prohlídkách s epochou osvícenství a přiblíží důležité reformy nebo celkovou změnu evropského myšlení. Osvícenství je na Stekníku spjato s Janem Františkem hrabětem Kulhánkem z Klaudensteina.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Ing. Tomáš Pospíšil

  • pracovník vztahů k veřejnosti
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 274 008 134, 775 437 294
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Sabinova 373/5, Praha
A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 redaktor, PR