Hrad Karlštejn – klenot české země – hledá nejlepšího dodavatele obnovy

Zadávací řízení na dodavatele obnovy části hradu Karlštejn je v plném běhu. Největší investice na této národní kulturní památce za poslední roky v celkové předpokládané hodnotě 121 mil. Kč je velkou výzvou pro dodavatele. Pro Národní památkový ústav je projekt Hrad Karlštejn – klenot české země – jedním z nejprestižnějších projektů. Podpořen je dotací Evropské unie a národními zdroji a jeho příprava je pozorně sledována veřejností.

Předmětem obnovy je východní část Purkrabství, kde vznikne nové návštěvnické centrum s prodejem vstupenek, suvenýrů a občerstvením. V suterénu bude přístupná nová expozice věnovaná vzniku a minulým obnovám hradu a také expozice o historii vinařství na Karlštejně. Pod nádvořím v nově objevených prostorách bude umístěna další expozice věnovaná kamenickým prvkům. Na parkánu s nádherným výhledem budou obnoveny užitkové zahrady a bude zde vybudováno nové sociální zařízení. Předmětem obnovy bude také suterén Císařského paláce, kde vznikne multifunkční sál se zázemím. V něm bude instalována stálá expozice tesařských prvků. Obnovovat se bude technické zázemí a také část inženýrských sítí hradu. Předpokládaná hodnota zakázky je stanovena na 121 mil. Kč.

Tak významný a sledovaný projekt přináší také mimořádně náročnou soutěž na výběr zhotovitele. Vzhledem k významu hradu Karlštejna a rozsahu veřejné zakázky uchazeči vznášejí dotazy k zadávací dokumentaci častěji, než je obvyklé. Dodatečné informace upřesňují požadavky na zpracování nabídky uchazečů. Lhůta pro zpracování a podání nabídky se podle povahy takového upřesnění prodlužuje vždy o potřebný počet dnů na zpracování a předložení nabídky v soutěži. Termín pro podání nabídek je 9. září 2019.

Většina dotazů směřuje k upřesnění obsahu tzv. výkazu výměr, který je podrobným rozpisem všech poptávaných prací. Dotazy se týkají předmětu příslušné položky nebo způsobu jejího ocenění. Je v zájmu zadavatele, ale také všech uchazečů, aby byla naprostá shoda v tom, co je předmětem konkrétních prací. Zadavatel tak bude mít při hodnocení nabídek jistotu, že porovná cenu stejného díla. Proto se každé takové vysvětlení nebo upřesnění musí poskytnout všem uchazečům a musí se jim vytvořit časový prostor pro jejich zpracování.  

Podle současného stavu a průběhu zadávacího řízení je předpoklad, že k výběru vítězného uchazeče dojde v září. Nemůžeme však vyloučit, že si zadavatel u některých nabídek vyžádá vysvětlení, na které je nutno rovněž poskytnout přiměřený čas. Po výběru vítěze musí ještě proběhnout lhůta pro případné námitky k výběru a teprve potom může být podepsána smlouva. Stavba reálně začíná předáním staveniště zhotoviteli. K tomu by mohlo dojít v průběhu října. Samozřejmě, pokud nedojde k námitkám některého z účastníků.

Národní památkový ústav věří, že najde nejkvalitnějšího a spolehlivého dodavatele a partnera obnovy. Náročné požadavky na kvalifikaci by měly přivést do soutěže jen ty nejlepší. Pokud jde o termín dokončení projektu, plánován je na konec roku 2022. Přes časovou náročnost přípravy a realizace nelze nic uspěchat na úkor kvality. Jde o hrad Karlštejn – klenot české země.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Ing. Tomáš Pospíšil

  • pracovník vztahů k veřejnosti
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 274 008 134, 775 437 294
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Sabinova 373/5, Praha
A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 redaktor, PR