Ústecko. Přišlo opět více návštěvníků, Hradozámecká noc nabídne novinky

Hrad Házmburk potvrdil pozici nejoblíbenější památky na Ústecku, druhý je zámek Ploskovice, třetí se překvapivě stal zámek Krásný Dvůr. Srpen vyvrcholí Hradozámeckou nocí s bohatým programem na jedenácti památkách v kraji a desítkách dalších po celém Česku.

Tradičně nejoblíbenější cíl výletů Házmburk má již nyní vyšší návštěvnost než v rekordním loňském roce. „I v současných vedrech k nám denně přijde až 300 lidí, kdyby bylo trochu chladněji, přijde dvojnásobek. Házmburk teď prožívá slavné chvíle, je všude dost vidět, nejen v krajině, ale i v médiích. Pomohlo nám natáčení populárního seriálu v podhradí, přijíždí k nám hodně návštěvníků z Moravy,“ vypočítává vlivy na počet prodaných lístků kastelánka a láká všechny na novinku v srpnovém programu: „Na Hradozámeckou noc svolávám všechny Bílé paní, bude to zábava,“ těší se kastelánka na setkání nejkrásnějších ze všech duchů.

O téměř 4 tisíce lidí více než loni přišlo na zámek Krásný Dvůr, lépe řečeno na obnovený Novogotický templ s vyhlídkovou terasou. „Počasí je od otevření rozhledny skvělé, takže na vyhlídku vyšlo již 3 824 lidí. Všichni jsou z templu nadšení. Zavítala k nám i Jan Tompsonová, britská velvyslankyně. Projela se bryčkou, podívala se do templu a moc se jí u nás líbilo,“ pochvaluje si mezinárodní ohlas kastelánka zámku Krásný Dvůr. Novogotický templ bude poslední srpnovou sobotu zapojen do Hradozámecké noci – stane se cílem půlnoční výpravy.

Na zámek Ploskovice dosud přišlo více lidí než za stejnou dobu v roce 2016. „Jsme moc spokojeni, máme vyšší návštěvnost, i když bylo téměř tři týdny zavřeno kvůli filmování. Minulý víkend přišlo 700 lidí, to mne až překvapilo,“ chválí si zájem lidí o zámek kastelánka. Co ji ještě letos udělalo radost? Začínají se restaurovat nástropní malby Josefa Navrátila v Pianu nobile, do roku 2019 je v plánu celkem 10 místností. „Provoz to neomezí, naopak, návštěvníci uvidí restaurátory při práci,“ dodává kastelánka. Restaurování hrazené ze SMVS se uskuteční díky hospodárnosti při opravě střech zámku. Letošní Hradozámecká noc v Ploskovicích bude jiná než tradičně: „Kolegyně průvodkyně mne přemluvili a letos budou oživené prohlídky trochu hororové, zrovna připravujeme scénář,“ zve na hlavní akci roku na památkách kastelánka Ploskovic.

Kastelán na Velkém Březně sice zaznamenal pokles návštěvnosti oproti loňsku, nicméně věří, že si do konce sezony na zámek najde cestu ještě mnoho výletníků. „U nás jsou prázdninové měsíce vždy o něco slabší, vnímáme odliv Ústečanů pryč z kraje, přitom je tu tak krásně! Momentálně dolaďujeme program Hradozámecké noci – chystáme řízenou degustaci vín v zámeckých komnatách i divadlo. Těšíme se na oslavy 850 let od první zmínky o Velkém Březně a na závod autoveteránů, máme již první přihlášky,“ raduje se kastelán z dlouho plánovaného závodu, který se odstartuje letos v září.

Poslední srpnovou sobotu se bude po celých Čechách slavit Hradozámecká noc. V Ústeckém kraji se zapojilo 11 památek: zámky Ploskovice, Benešov nad Ploučnicí, Duchcov, Jezeří, Krásný Dvůr, Libochovice, Stekník, Velké Březno, Červený Hrádek a Nový hrad v Jimlíně, hrad Házmburk a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Kompletní program na Ústecku naleznete ke stažení níže.

Fotografie ke stažení