Jak se šlechta bavila prozradí další přednáška památkářů pro veřejnost

Hostiny, plesy a divadla. Luxus, noblesa, elegance… Jak se dříve šlechta bavila? Krátila si dlouhé chvíle, nebo se za velkolepou podívanou skrýval i hlubší význam? To a mnohé další představí přednáška PhDr. Duni Panenkové "Šlechtické slavnosti a zábavy" v pondělí 9. května od 17:00 v Českých Budějovicích.

Šlechtické slavnosti bývaly zábavou pro všechny zúčastněné – pro šlechtu, která vystupovala v roli herců, i pro diváky, obyvatele měst a panství, kde se slavnosti odehrávaly. Jednalo se o několika denní divadlo, které probíhalo v ulicích, na náměstích, v parcích a v interiérech paláců a zámků. Na začátku byl vždy průvod s alegorickými vozy, následovaly turnaje jako sportovní klání v několika disciplínách, večer se hrálo divadlo, pak následovala hostina a na konec přišel tanec. Tančívalo se až do rozednění.

Příběh slavností a to, jak Mantova, Ferrara, Mnichov či Vídeň a další města Evropy ovlivnily Český Krumlov a slavnosti Rožmberků, Eggenbergů i Schwarzenbergů představí hlavní letošní výstava Národního památkového ústavu, která se bude konat v nově zrekonstruované budově mincovny – od teď v Zámecké galerii na zámku v Českém Krumlově. O tomto příběhu bude přednáška paní PhDr. Duni Panekové, historičky umění a hlavní kurátorky výstavy.

Přednáška se uskuteční 9. května od 17:00 v přednáškovém sále Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, Senovážné náměstí 6. Vstup zdarma.