Státní památky zahájí návštěvnickou sezonu, doprovodný program se zaměří na osvícenskou šlechtu

Památky ve správě NPÚ jsou připraveny na návštěvnickou sezonu, která by měla být zahájena na konci května. Doposud byly přístupné jen venkovní prostory památek a prohlídky bez průvodce. Spolu s otevřením památek bude zahájen i další ročník projektu Po stopách šlechtických rodů, který se v letošním roce zaměří na osvícenskou šlechtu.

„Předpokládáme, že návštěvnickou sezonu na památkách ve standardním režimu, tedy včetně zpřístupnění interiérů a skupinových prohlídek s průvodcem, zahájíme na konci května. Na sezonu jsme dobře připraveni, odzkoušeli jsme si to loni. Všechny objekty jsou vybaveny dezinfekcemi, nabízíme prodej online vstupenek a pokud bude ze strany návštěvníků zájem, opět prodloužíme hlavní sezonu až do konce září. V loňském roce byla návštěvnost o prázdninách rekordní a my doufáme, že i letos si lidé na památky najdou cestu a takto je podpoří. V letošní sezoně zpřístupníme celou řadu nově obnovených památek a několik nových tras a okruhů, takže určitě je z čeho vybírat,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Stejně jako v loňském roce je i letošní sezona odložena z důvodu koronavirové pandemie, standardně zahajují památky sezonu již začátkem dubna. Doposud byly přístupné jen zámecké parky a zahrady, začátkem května byly zpřístupněny také venkovní areály a prohlídky vybraných interiérů bez průvodce. Návštěvníci jsou povinni mít při prohlídkách zakryté dýchací cesty vhodným ochranným prostředkem, dodržovat stanovené rozestupy a dezinfikovat si ruce při vstupu do interiérů. Tyto pokyny budou platit i nadále až do odvolání.

Koronavirová pandemie neměla v souhrnu negativní vliv na zahájené stavební obnovy, v některých případech se naopak stavební práce podařilo uspíšit. Návštěvníci tak v nové sezoně mohou vyrazit do obnovené Vrchnostenské zahrady na hradě Pernštejn nebo do obnoveného areálu Selského dvora u Matoušů v Plzni. Na hradě Kunětická hora byla dokončena obnova Jurkovičova paláce, v obnovené hlavní budově zámku Veltrusy budou otevřeny dva nové okruhy a naučná interaktivní dílna. Přehled všech připravovaných novinek na památkách NPÚ je uveden na webu npu.cz.

Národní památkový ústav si klade za cíl budovat pozitivní vztah ke kulturnímu dědictví nejmladších generací, a proto od letošního roku přichází s novým modelem vstupného, který zavádí pro kategorii děti a mládež do 18 let snížené vstupné na polovinu základního vstupného. Děti do 6 let věku mají nadále vstup zdarma, pro mládež od 18 let do 24 let bez rozdílu, zda se jedná o studenty či ne, bude vstupné nově sníženo na 80 % základního vstupného. „Tímto krokem chceme státní památky učinit atraktivnějšími pro nejmladší skupiny návštěvníků a zároveň dostupnějšími pro různé typy rodin, například pro samoživitele s dětmi,“ sdělil náměstek pro správu památkových objektů Oldřich Pešek.

I v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Již 11. ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozicí a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény s tímto obdobím spojené. Podrobný program Roku osvícenské šlechty si můžete prohlédnout zde. Hlavními výstupy projektu je například nová publikace Tváře osvícenství, nová prohlídková trasa na hradě Veveří nebo obnovená Vrchnostenská zahrada hradu Pernštejn, včetně nové interaktivní expozice, věnované moravským aristokratickým zahradám v časech osvícenství. Hrad Pernštejn bude letos hostit i hlavní program tradiční Hradozámecké noci, která se nově uskuteční již v polovině prázdnin - 31. července 2021. Stejně jako v minulých letech budou moci návštěvníci zavítat na desítky památek, které nabídnou speciální večerní program. Chybět nebudou kostýmované prohlídky, dobová šermířská a taneční vystoupení, hudba či dobová kuchyně a mnoho dalšího.

Fotografie ke stažení