Hradozámecká noc se blíží, vyberte si z bohatého programu památek ve vašem kraji

hrad Grabštejn

Blíží se konec prázdnin a s ním i Hradozámecká noc, která ve večerních hodinách ze soboty 31. srpna na neděli 1. září nabídne na stovce památek nevšední program. Hlavním stanem bude letos hrad Grabštejn spolu s nedalekým Lemberkem a Frýdlantem, které si v tomto roce připomínají rod Gallasů a Clam-Gallasů. Netradiční noc ale můžete prožít po celé republice…

Na Grabštejně se návštěvníci mohou těšit na kostýmované prohlídky zakončené ochutnávkou zmrzliny uvařené dle dobové receptury, čeká je varhanní koncert v překrásné hradní kapli, zpřístupněné sklepení i věž. Na nádvoří poběží samostatný kulturní program, který bude obsahovat ukázky práce mistra kata, přehlídku dobové módy, tance nebo hudební vystoupení. Kdo na hradě vydrží až do půlnoci, bude odměněn ohňovou show.

Protože rodovými sídly Clam-Gallasů byly kromě Grabštejna také hrad a zámek Frýdlant a zámek Lemberk, nabídnou tyto objekty tzv. Hradozámecký den. Odpoledne se bude na Lemberku vařit v černé kuchyni a návštěvníci dostanou ochutnat pokrm vytvořený dle receptury z doby Clam-Gallasů, navíc pro zájemce mistr kuchař povypráví o dobové kuchyni a pokrmech jako takových. Odpoledne se hrad a zámek Frýdlant zaměří na rodiny s dětmi, a to alchymistickou dílnou, hranou pohádkou na nádvoří, šermíři a dalším programem, v zámecké kuchyni se dokonce budou péct koláče.

Do Hradozámecké noci se na Liberecku zapojuje také zámky Hrubý Rohozec s oblíbenými hranými prohlídkami a Zákupy, kde vás čekají noční prohlídky interiérů zámku s tanci na téma prvorepublikových filmů.

Na Královéhradecku navštivte zámek Hrádek u Nechanic, kde můžete načerpat jedinečnou noční atmosféru romantického sídla uprostřed hlubokých lesů. Zámek Ratibořice zve na volné procházky komnatami, během nichž si můžete pohovořit s některým z knížecích úředníků, s vševědoucím komorníkem nebo s všetečnou dvorní dámou, a dozvědět se něco zajímavého z běžného života i ze zákulisí světa vysoké aristokracie. Hospitál Kuks připravil program věnovaný sochám Matyáše Bernarda Brauna, čeká vás prohlídka potemnělých prostor hospitálu jen za svitu svící.

Na Pardubicku potom vyrazte na hrad Kunětická hora, kde zahájí večer lampionový průvod, následovat budou noční prohlídky zpestřené o doprovodný program. Letní podvečer na nádvoří hradu Litice bude spojený s opékáním špekáčků. Celodenní slavnostní program chystá správa zámku Litomyšl, který si letos připomíná 20 let od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Ve středočeských Hořovicích se zúčastněte netradičních nočních prohlídek zámku bez průvodce, zastavte se u zajímavých exponátů a vychutnejte romantickou atmosféru nočního zámku. Volně si můžete projít i prostory hradu Karlštejn, navíc vás v rámci oslav 20. výročí zpřístupnění kaple svatého Kříže po celkové rekonstrukci čeká její prohlídka při večerním osvětlení, jak ji mohl vidět pouze císař Karel IV. V Zahradách pod Pražským hradem se po západu slunce rozsvítí pochodně a vy se můžete těšit na jedinečnou atmosféru romantiky barokních zahrad. Březnice připravila divadelní představení Geisslers Hofcomoedianten na nádvoří zámku, Konopiště zase nabídne exkluzivní prohlídky s dobovou hudbou a šermířská představení. To na Krakovci se odehraje několik kulturních představení, chybět nebude ani prohlídka s kastelánem, těšit se můžete i na čtení úryvku o bosorkách, čarodějnicích, léčitelkách a bylinkářkách. Na Křivoklátě prožijete noc s Lucemburky, čeká vás i živá dobová hudba na nádvoří. Mnichovo Hradiště si připravilo oživené noční prohlídky zámku na téma setkání panovníků svaté Aliance v roce 1833. Na Mníšku pod Brdy nebude chybět ohňostroj, hudba, výtvarné tvoření a speciální odpolední a noční prohlídky pro malé i velké návštěvníky. Do Sázavského kláštera nemusíte jezdit jen večer, bude se tu totiž konat Archeoden s aktivitami pro rodiny s dětmi i večerní přednášky s 3D modely. Na zámku Žleby se konají oblíbená noční výpravná představení, tentokrát na téma Být či nebýt?

Benešově nad Ploučnicí v Ústeckém kraji mohou hlavně děti potkat zámecké pány a pohádkové postavy. V Duchcově vás čeká úniková hra: pokuste se během noci uniknout ze zamčeného zámku. Romantiky nadchne program hradu Házmburk s prohlídkou nočního osvětleného hradu a s táborákem. Na zámku Jezeří se koná večerní prohlídka prvorepublikové expozice v knížecím apartmá, chybět nebude ani dobová hudba a posezení v prvorepublikové kavárně. Program si připravil i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, kde se uskuteční kostýmová prohlídka o panovnících a králích. V Krásném Dvoře vás uchvátí osvětlený Novogotický templ, konat se bude i zážitková hra v parku. Divadelní noc v Libochovicích nabídne hned dvě různá představení. Interiéry zámků PloskoviceStekník oživí večerní kostýmované prohlídky.

V Karlovarském kraji vyrazte na zámek Kynžvart, kde vás čeká Hradozámecká noc s nasvícenými zlacenými nástolníky i večerní prohlídky zámeckých interiérů se zaměřením na stolování na knížecím dvoře v 19. století. Již tradiční akcí je Netopýří noc na zámku Valeč s bohatým doprovodným programem.

V Červeném Poříčí na Plzeňsku si návštěvníci doslova posvítí na zámecké interiéry, na zámku Kozel se stanou hosty hraběte Černína v 18. století, v Manětíně je přivítá zámecké služebnictvo. Pohádkové Velhartice nadchnou zejména rodiče s dětmi programem věnovaným pohádce O kouzelném jablku, zámek Horšovský Týn zase milovníky rockové hudby koncertem kapely XIII. století. Tajemný a romantický hrad Rabí zve na loutkové zpracování Váchalova Krvavého románu i prohlídky při svíčkách. Na hradě Švihov budou řinčet zbraně a vařit se středověká jídla, chybět nebude ani tradiční promítání amatérských filmů o hradních zříceninách na západě Čech a hrané prohlídky. Mezi nebem a zemí se bude odehrávat noc v klášteře Kladruby, která slibuje pozorování slunce a noční oblohy hvězdářskými dalekohledy, přednášku Lumíra Honzíka o dobývání Měsíce, mobilní planetárium i komentované prohlídky klášterního kostela.

Jihočeský hrad Landštejn se oděje do renesančního hávu, Rožmberk zase zkrášlí květinová výstava Kouzlo bylin. Na hradě Zvíkov bude řádit Zvíkovský rarášek, klášterem Zlatá Koruna bude znít barokní hudba, na zámku v Dačicích se vydáte za svitu svíček do sklepení. Na zámek Hluboká se po osmdesáti letech vrátí schwarzenberská granátnická garda, zámek Třeboň se promění v hotel s jazzovou tančírnou. Program na zámku Červená Lhota se zaměří na vodní živel, v Nových Hradech připomenou dobu, kdy po Vitorazské obchodní stezce putovaly karavany kupců a hrad strážil jejich bezpečí.

Na Vysočině se na zámku Náměšť nad Oslavou před zraky přítomných odehrají vážné i veselé události z dob minulých. Noční kostýmované prohlídky v Jaroměřicích nad Rokytnou seznámí návštěvníky s nejvýznamnějšími majiteli zámku. V Telči se rodiče s dětmi vydají na pohádkovou stezku zámeckým parkem. 

Na jihu Moravy můžete Hradozámeckou noc oslavit třeba v Bučovicích, kde vás čeká prohlídka reprezentačních prostor i nové expozice Moravský aristokrat v labyrintu světa, doplněné ukázkou renesančních tanců. V interiérech zámku Rájec nad Svitavou se odehraje příběh z časů průmyslové revoluce na Blanensku a jejího průkopníka starohraběte Františka Huga Salma, který je donucen hájit tajemství svých vynálezů. Vilová noc ve vile Stiassni bude ve stylu 30. let, průvodci v kostýmech vás seznámí s bohatou historií luxusního domu textilních továrníků, interiéry ožijí hudbou, zpěvem či šermem. Na Bítově je připravena prohlídka nočním pivovarem s ochutnávkou bítovského piva Tesák. Hradozámecká noc na lysickém zámku nabídne netradiční večerní prohlídky se šermem, tancem a ohňovou show. V letní kino se promění nádvoří zámku Vranov nad Dyjí, promítat se budou filmy Bílá paní a Nesmrtelná teta. Zámek Valtice hostí poslední srpnovou sobotu barokní slavnosti Feste Teatrale, program vyvrcholí slavnostním barokním ohňostrojem.

Hrad Šternberk na Olomoucku si projdete spolu s průvodci oblečenými v historických kostýmech, výklad bude rozšířen o zajímavosti z oblasti módy, stolování a života šlechty i prostého lidu. Velké Losiny myslí na děti, které se budou moci rozloučit s prázdninami, i na dospělé, které potěší tajemné večerní prohlídky zámku. Na děti nezapomíná ani Jánský vrch, čeká je tu zámecká diskotéka. Na Bouzově zavzpomínáte při prohlídce fotografií, které zachycují stav hradu v období před přestavbou nebo v jejím průběhu.

Hradozámecká noc se nevyhne ani Moravskoslezskému kraji. V oranžerii zámku Raduň zažijete čaj o páté, tradiční britský zvyk, který ctili i poslední majitelé zámku Blücherové. Poté budou probíhat netradiční prohlídky nové trasy zámku, která představí modernizaci a technické zázemí budovy. V Hradci nad Moravicí se můžete těšit na zábavné večerní prohlídky zámeckých interiérů s průvodci v kostýmech.

Přehled všech akcí najdete zde: