Pokřtili jsme novou publikaci

Křest knihy Příběh jednoho domu: dějiny Telče pohledem ze Seminářské ulice, foto: L. Herbricková

Nová kniha o domě č. p. 85 Seminářské ulici v Telči představuje historii domu a osudy jeho dřívějších obyvatel.

Na šest desítek hostů se v úterý 12. prosince 2023 vpodvečer sešlo v Lannerově domě v Telči, aby se zúčastnilo slavnostního křtu knihy pana Vladimíra Čeřovského Příběh jednoho domu: dějiny Telče pohledem ze Seminářské ulice. Publikace představuje mnohokrát opakované dějiny města Telče s poněkud odlišnou perspektivou. Mnozí Telčané v ní naleznou jména předků svých rodin, přátel, sousedů a známých. Unikátní je obrazová příloha, často pocházející z rodinných archivů bývalých obyvatel domu a jejich potomků.
Jak vlastně kniha vznikla? Na samém počátku stál autorův zájem o poznání minulosti domu, který si v Telči zakoupil. Autor knihy pan Vladimír Čeřovský přišel do Telče v roce 2012, město si zamiloval a s rodinou zakoupil dům v Seminářské ulici. Začal se zajímat o jeho historii a osudy jeho dřívějších obyvatel. Nad archivními záznamy strávil stovky hodin a s přestávkami na svém díle pracoval osm let. Publikaci vydal Národní památkový ústav (NPÚ), územní odborné pracoviště v Telči, který se podílel se na redakčních a korektorských pracích a zajistil financování.
Samotný křest knihy proběhl za účasti autora, ředitele telčského pracoviště NPÚ Libora Karáska a památkáře Miloslava Záškody, který se na publikaci redakčně podílel. O hudební doprovod se postaral Jaroslav Makovec, ředitel Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči, který na kytaře preludoval renesanční hudbu a dodal tak celé akci slavnostní atmosféru.
Knihu je možné zakoupit v sídle územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči (Lannerův dům, Hradecká 6) každý všední den od 8.00 do 15.00 hod.
Cena: 470 Kč