Komponovaná krajina v okolí Nových Zámků u Litovle

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci přichází s expozicí na téma krajina – kulturní i přírodní bohatství, která bude umístěna v Hanáckém skanzenu v Příkazích od 1. července 2017.

Krajina představuje významnou součást našeho životního prostředí, je součástí světa, který nás utváří, a má vliv na kvalitu našeho života. Má mnoho funkcí – vedle pracovního prostředí či zdroje obživy je i místem odpočinku a regenerace, neopominutelná a často klíčová je pak její estetická hodnota.

Výstava nabízí průřez historickým vývojem záměrně komponované krajiny okolo Nových Zámků u Litovle, která zahrnuje jak architektonické, tak přírodní prvky propojené do jednotného celku období první poloviny 19. století. Doprovodné fotografie dokumentují starší i současný stav celého areálu, který se z poměrně velké části dochoval do dnešní doby. Výstava seznamuje návštěvníka s principy, na kterých byl celý rozsáhlý areál komponován a současně s analogickými prvky, které jsou společné pro Novozámecký i Lednicko-valtický areál.

Expozici mohou návštěvníci shlédnout zdarma do konce července. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení