Nová publikace poodhaluje život a dílo architekta Martinelliho

Obálka publikace o architektu Martinellim | © NPÚ ÚOP ČB

Českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu vydalo monografii věnovanou životu a dílu Antona Erharda Martinelliho (1684–1747), víděňského architekta ve schwarzenberských službách. Autor publikace, Martin Šanda, se zaměřuje především na jeho působení ve službách Adama Františka ze Schwarzenbergu v letech 1722–1732.

Českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu vydává již od roku 2009 reprezentativní ediční řadu Monumenta, která se mimo jiné zaměřuje na soubory děl umělců činných v 18. a 19. století na schwarzenberském dvoře. Po dvou monografiích o malířích (Johann Georg de Hamilton, Ferdinand Runk) přišel na řadu i architekt, který byl v barokní Vídni spolupracovníkem nejvěhlasnějších mistrů, včetně Fischera z Erlachu, a přenášel tak umělecké impulzy z exkluzivního prostředí císařského dvora na jih a sever barokních Čech.

Monografie věnovaná životu a dílu Antona Erharda Martinelliho (1684–1747) se zaměřuje na jeho působení ve službách Adama Františka ze Schwarzenbergu (zejména v letech 1722–1732). Přináší rekonstrukci kontaktu „knížecího stavitele“ s jeho šlechtickým zadavatelem i aparátem panských služebníků, v prvé řadě místních hejtmanů a polírů. Jako základní zdroj informací posloužily architektonické návrhy rezidencí, venkovských zámků, hospodářských budov i patronátních kostelů a far. Jsou archivně dochované v mimořádném rozsahu, zvlášť cenné je ucelené zachycení tematické šíře prací od reprezentačních staveb až po stodoly a seníky.

Martinelliho projekty pro schwarzenberská panství (nejen v Čechách, ale i ve Vídni či ve středních Francích) jsou nahlíženy ve srovnávací perspektivě jeho děl pro jiné stavebníky v rakouských zemích a na Moravě. Leitmotivem knihy je zdánlivě jednoduché metodické tázání: co vlastně vidíme, máme-li před očima plány, které podepsal, a budovy, jež mu připisuje dosavadní literatura? Z čeho pramení rozdíly mezi záměry a realizacemi? Výsledná interpretace inspiruje k neobvyklému pohledu na středoevropskou architekturu 17. a 18. století.

Publikace se objeví na pultech knihkupectví a v eshopu NPÚ v průběhu ledna 2021.

Anotace publikace vč. obsahu ke stažení zde.

Více na stránkách věnových ediční činnosti českobudějovického pracoviště naleznete zde.