Návštěva památkářů v bavorském historickém městě Regensburgu

Na počátku podzimu roku 2019 se pracovníci Národního památkového ústavu zúčastnili zahraniční stáže do bavorského historického města Regensburgu, jež je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V první polovině září 2019 jsme navštívili bavorské Řezno. Cílem cesty bylo porovnat bavorské postupy památkové péče s českými. Město Řezno, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, je v tomto ohledu velmi dobrou paralelou, vzhledem k  dochovanému historickému centru a poválečnému urbanistickému vývoji, ale i k výzvám, které vedení města a místní památkáři řeší.

V návštěvnickém centru Besucherzentrum Welterbe Regensburg  nám o současných problémech ve městě povídala Dr. Nicole Litzelová. Dr. Matthias Ripp (Welterbekoordinator), se kterým jsme byli domluveni, musel na poslední chvíli naše setkání odvolat, ale paní doktorka ho výborně zastoupila.

Po prohlídce návštěvnického centra, které má kromě tradiční expozice i množství interaktivních prvků, jsme mohli porovnat řešení problémů, které jsou středoevropským historickým městům společné, jako například pěší zóny a městská hromadná doprava ve středověkých ulicích, jak připravit historickou zástavbu na blížící se klimatické změny a archeologickými památkami doslova nabité podzemí.

I když se nám místní památkáři nakonec nemohli věnovat tak, jak bychom si přáli, měli jsme štěstí na odborníky z vlastních řad, hlavně doc. Josefa Štulce a Dr. Zdeňka Dragouna, dlouholeté zaměstnance NPÚ a odborníci na slovo vzatí. Navštívili jsme i několik památkářsky kontroverzních míst a to hlavně radikálně rekonstruovaný středověký most, brutalistickou výstavbu, u které se musí rozhodnout mezi nákladnými opravami, nebo zbouráním a kostel sv. Jakuba, jehož portál  je před vnějšími vlivy chráněn moderní prosklenou přístavbou.

Nad rámec původního programu jsme se dostali do kostela bývalého benediktinského kláštera v blízkém Prüfeningu s románskými nástěnnými malbami a do výborně zachované továrny na šňupací tabák, která byla původně velmi necitlivě vestavěná do středověkého měšťanského domu, ale dnes už je sama památkou. Body programu navíc bohužel způsobily, že nebylo možné stihnout jak starou radnici, která byla dlouhé roky sídlem říšského sněmu, tak sídlo rodiny Thurn Taxisů, kteří zámek stále využívají a kolegové museli zvolit, která památka je jim bližší. Kostel svatého Jimrama včetně krypty jsme ale naštěstí mohli navštívit všichni.

Celou cestu završila návštěva impozantního památníku Walhalla, který se tyčí nad Dunajem. I u něj jsme měli možnost porovnat různé názory na prezentaci památek s komplikovanou minulostí.