V nové sezóně se můžete těšit na výstavu vzácných grafik Francisca Goyi na zámku v Hradci nad Moravicí. Moravskoslezské památky otevírají své brány

Památkové objekty v Moravskoslezském kraji ve správě Národního památkového ústavu jsou připraveny na novou sezónu a nachystaly si pro letošní rok zajímavé kulturní akce. Užijete si nejen tradiční akce a programy na Dole Michal a na zámku Raduň, ale i mimořádnou výstavu grafik Franciska Goyi na zámku v Hradci nad Moravicí.

 

Po stopách šlechtických rodů

I v letošním roce pokračuje Národní památkový ústav v projektu Po stopách šlechtických rodů a věnuje se rodu Gallasů a Clam-Gallasů ze severních Čech. Protože je působnost rodu spjata převážně se severními Čechy, veškeré aktivity a akce se budou odehrávat na severočeských hradech a zámcích, např. na zámku Frýdlant, na hradě Grabštejně či na zámku Lemberk.

Panoramatické prohlídky památek

Ve spolupráci se společností PANO3D jsme minulý rok zpracovávali moderní internetovou prezentaci památek. Již nyní můžete 16 těchto památek virtuálně navštívit nejen na jejich stránkách, ale také na webu www.pamatky3d.cz. Zájemci tak nyní mají možnost, prohlédnout si vybrané prostory zámků, zahrad, hradů nebo technických památek, jako je důl Michal v Ostravě z pohodlí svého domova a inspirovat se tak k jejich návštěvě, protože teprve skutečná prohlídka památky zprostředkuje návštěvníkovi tu správnou atmosféru a neopakovatelný zážitek. Díky internetu jsou tyto 360° záběry samozřejmě dostupné z celého světa a věříme, že virtuální prohlídka naláká na naše hrady a zámky nejen české návštěvníky.

Zahájení sezóny
Na zámcích Raduň a Hradec nad Moravicí zahajujeme sezónu 30. března 2019, Důl Michal můžete navštívit i v zimních měsících, kdy je ve všední dny (út–pá) otevřena prohlídkový trasa Cesta havíře do práce.

Novinky na hradech a zámcích
Státní zámek Hradec nad Moravicí spravuje vzácnou sbírku grafik Francisca Goyi. A právě tato mimořádná sbírka bude letos na Hradci vystavena. Vernisáž proběhne 25. dubna 2019 ve Velké galerii Bílého zámku. Vzácná sbírka se na zámek dostala díky knížeti Felixovi Maria Lichnovskému z Voštic, který na Hradci pobýval v letech 1837–1839. Goyovy grafiky získal s největší pravděpodobností přímo ve Španělsku. V loňském roce Národní památkový ústav zapůjčil Tatranské galerii v Popradě tuto vzácnou sbírku grafik. Výstava s názvem Vízie trvala do 2. prosince 2018 a představila návštěvníkům cyklus Rozmary (Caprichos), unikátní soubor satirických výjevů, řadící se mezi vrcholná díla španělského umělce.

Během roku 2019 budeme na zámku Raduň připravovat nový prohlídkový okruh, který povede přes půdní, reprezentační i soukromé prostory až do technického zázemí v suterénu. Trasa představí poslední významnou přestavbu zámku, která se odehrála na přelomu 19. a 20. století, kdy se obytné prostory rozšířily do mansardy. V suterénu návštěvníci poznají, jak byl zámek vytápěn, či jak se do něj přiváděla voda. Prezentována bude také nejstarší elektroinstalace objektu.

Obnova památek a opravy památek

Na začátku roku 2019 začala na Dole Michal celková opravu krovu řetízkové šatny (1,49 mil Kč), která bude ukončena ještě před zahájením návštěvnické sezóny.                                                                                 Dále bude v průběhu roku realizována zakázka na vybudování tří přípojných míst k odběru elektrické energie, které se budou využívat při organizaci velkých kulturních akcí v areálu Dolu Michal.                 

Na jaře 2019 bude na zámku Raduň realizována finální fáze rekonstrukce hradební zdi, práce by měly skončit do zahájení hlavní sezony. Do té doby bude návštěvnický provoz mírně omezen, návštěvníci nebudou moci vycházet ze zámku zimní zahradou a také vstup do prostoru před hradební zdí nebude umožněn. Souběžně bude probíhat odkanalizování zámku. I tyto práce budou představovat drobná omezení vstupu do prostoru před hradební zdí.

K 1. červenci 2019 bude na zámku v Hradci nad Moravicí dokončena 1. a 2. etapa rekonstrukce Červeného zámku, jejíž součástí byla kompletní oprava střech, rekonstrukce zámeckého nádvoří, dále oprava spodních koníren zámku a veškerých statických poruch objektu a taky návštěvníky hojně vyhledávané zámecké vyhlídky. V současné době je požádáno o 3. etapu rekonstrukce z programu SMVS (Správa Majetku ve Vlastnictví Státu). Součástí této rekonstrukce bude oprava celého interiéru, tedy salónků, hotelu včetně recepce a výtahu i restaurace.

Fotografie ke stažení