Obnovená sala terrena v Lysicích, výstava k výročí vily Stiassni v Brně či na oslava Velikonočních svátků na dalších památkách. To vše je pro vás na památkách připraveno.

Hrady a zámky v Jihomoravském kraji ve správě Národního památkového ústavu oficiálně zahajují letošní sezónu poslední víkend v březnu. Návštěvníci mohou opět počítat se zajímavými akcemi, výstavami, kulturními pořady, nočními prohlídkami, koncerty a dalšími.

 

 

Po stopách šlechtických rodů

I v letošním roce pokračuje Národní památkový ústav v projektu Po stopách šlechtických rodů a věnuje se rodu Gallasů a Clam-Gallasů ze severních Čech. Protože je působnost rodu spjata převážně se severními Čechami, veškeré aktivity a akce se budou odehrávat na severočeských hradech a zámcích, např. na zámku Frýdlant, na hradě Grabštejně či na zámku Lemberk.

Panoramatické prohlídky památek

Ve spolupráci se společností PANO3D jsme minulý rok zpracovávali moderní internetovou prezentaci památek. Již nyní můžete 16 těchto památek virtuálně navštívit nejen na jejich stránkách, ale také na webu www.pamatky3d.cz. Zájemci tak nyní mají možnost, prohlédnout si vybrané prostory zámků, zahrad, hradů nebo technických památek, jako je důl Michal v Ostravě z pohodlí svého domova a inspirovat se tak k jejich návštěvě, protože teprve skutečná prohlídka památky zprostředkuje návštěvníkovi tu správnou atmosféru a neopakovatelný zážitek. Díky internetu jsou tyto 360° záběry samozřejmě dostupné z celého světa a věříme, že virtuální prohlídka naláká na naše hrady a zámky nejen české návštěvníky.

Zahájení sezóny, zimní provoz na hradech a zámcích

Ačkoli sezóna oficiálně začíná posledním březnovým víkendem, nejsou všechny hrady a zámky uzavřené. Zámek Bučovice má již druhým rokem otevřenu zimní prohlídkovou trasu Moravský aristokrat v labyrintu světa, kde si na své přijdou především milovníci renesance a šlechtického života vůbec. Trasa je přístupná od úterý do neděle vždy od 9 do 15 hodin. Otevřeno již bylo také na Lysicích a v Rájci nad Svitavou, kde se konaly výstavy kamélií a otevření skleníků. Zámek v Lednici můžete navštívit již od února, vždy o víkendu a ke zhlédnutí je základní okruh – reprezentační sály. I na hrad Veveří jste letos již mohli zavítat, a to na březnové Slavnosti moravského uzeného. V zimě má otevřeno i vila Stiassni, vždy od pátku do neděle. A až do 5. května je prohlídková trasa vily doplněna o významný výstavní soubor, který představí filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu prostřednictvím osobních věcí přímo z jejich šatníku.

Upozornění: hrad Veveří otevře své brány návštěvníkům vzhledem k probíhajícím stavebním pracím jak v exteriéru na střechách, tak v interiéru na prohlídkové trase až první víkend v dubnu, tedy 6.–7. 4. 2019.

 

Novinky na hradech a zámcích, připravované akce

A již tradičně můžete Velikonoce oslavit na našich památkách, např. na Bítově, v Lysicích, na Pernštejně, v Rájci nad Svitavou a ve Valticích. Další připravované akce najdete na webech jednotlivých památek.

Na zámcích Buchlovice, Rájec nad Svitavou a Milotice natáčí režisér Jiří Vejdělek film Poslední aristokratka. Autorem předlohy je Evžen Boček, kastelán zámku v Miloticích. Film půjde do kin v druhé polovině října tohoto roku. Zatím poslední z řady Bočkových knih vyšla loni pod názvem Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka.

Na zámku v Lysicích bude v sobotu 30. 3. 2019 poprvé návštěvníkům odhalena nově restaurovaná sala terrena. Restaurování bylo zahájeno v březnu 2018. Předtím v letech 2004, 2008 a 2014 probíhaly záchranné práce a detailní restaurátorský průzkum.  Unikátní manýristická malířská výzdoba technikou fresco secco se tak dočkala obnovy torzálních zachycení netradičního zachycení marín, mořských živočichů i vedut měst. Námět je odkazem na kavalírskou cestu Černčických z Kácova, tehdejších majitelů zámku a panství a stavitelů zahradního sálu.   Byla restaurována i mozaiková dlažba, soklové obložení z umělého mramoru a krbu z mramoru s terakotovým reliéfem.  Nově jsou také přiznána původní barokní okénka. Sala terrena bude sloužit jako reprezentační prostor pro konání svatebních obřadů i koncertů dobové hudby.

Nevšedním a jedinečným zážitkem bude i pro tuto sezónu výběrový prohlídkový okruh „Hrad“ na státním zámku Kunštát, který návštěvníky seznámí s nejstarším stavebním a majetkoprávním vývojem kunštátského zámku, mimo jiné i s akcentem na prezentaci metod a výsledků prohloubeného stavebněhistorického průzkumu. Vrcholem tohoto okruhu je tzv. rytířská síň s naprosto unikátní středověkou nástěnnou figurální malbou z počátku 14. století.

V letošním roce si budeme na vile Stiassni v Brně připomínat 90 let od dostavění vily Stiassni. V souvislosti s výročím je plánováno několik akcí. Stěžejní pak bude výstava, která bude součástí prohlídkové trasy vily s pracovním názvem "Stiassné odchody i návraty".

Dne 28. května 2019 bude na hradě Veveří slavnostně uvedena emise zlaté mince „Hrad Veveří“ České národní banky z cyklu „Hrady“. V tento den bude hrad Veveří pro veřejnost uzavřen.

Obnova památek se návštěvnického provozu téměř nedotkne

Od 1. ledna 2019 začala v areálu zámku v Miloticích probíhat největší rekonstrukční akce v novodobých dějinách zámku – generální revitalizace zámeckého zahradnictví. Tato akce za celkem 30 mil. Kč je rozdělena do dvou etap. V té první dojde na výstavbu nových skleníků a rekonstrukci historického zahradního domku poznamenaného necitlivými stavebními úpravami v průběhu 20. století. Tato akce nenaruší chod zámku ani zahrady, které zůstanou návštěvníkům zpřístupněny. Uzavřený bude pouze prostor kolem staveniště. Práce by měly být hotové do konce roku.

A opravujeme i na zámku v Rájci nad Svitavou, a to střechy na hlavní budově zámku. Opravy budou stát cca 10 mil korun a budou probíhat v letošním i následujícím roce.  Provoz zámku opravy nijak neomezí, jde pouze o estetický pohled.

Po celý rok 2019 bude probíhat na hradě Veveří oprava havárie střech. Práce byly zahájeny již v listopadu 2018, ukončení akce je plánováno na prosinec 2019. Provoz hradu pro návštěvníky by neměl být nijak významně omezen, všechny práce, které by omezovaly provoz, jsou uskutečňovány mimo návštěvnickou sezonu.

hrad Pernštejn – Vrchnostenská okrasná zahrada
Úspěšně pokračuje obnova okrasné vrchnostenské zahrady na Pernštejně. Po odstranění části havarijního lesa začaly v roce 2018 zemní práce na obnově terénu a sítě cest, přezdívání terénních saletů a opěrných zdí a schodišť, včetně rozsáhlého statického zabezpečení sesuvů. Začala výstavba inženýrských sítí a v neposlední řadě již i výsadba nových stromů. Budoucí podoba zahrad se nyní již zřetelně rýsuje. Projekt by měl být ukončen v roce 2020.

zámek Uherčice – Šlechtické sídlo jako divadelní scéna
V letošním roce bude zahájena vzorová památková obnova nejhodnotnějších a zároveň nejohroženější částí zámeckého areálu státního zámku Uherčice. Rekonstrukce se týká severního křídla zámku, kde bude kompletně opraven velký Banketní sál a na něj navazující zázemí pro účinkující i pro návštěvníky. Změna čeká také další čtyři pokoje, které budou vybaveny původním mobiliářem a navážou tak na současnou prohlídkovou trasu. V rámci této etapy bude obnovena také sala terrena s vyhlídkou. Pozadu nezůstane ani park, který čeká obnova původní historické rozhledny z roku 1802, patřící mezi nejstarší rozhledny na Moravě. V neposlední řadě potěší oko návštěvníka nově opravená kašna v rozáriu. Projekt by měl být ukončen v roce 2021.

Nová kastelánka na zámku v Uherčicích

Od 1. ledna 2019 se novou kastelánkou na zámku v Uherčicích stala Ing. Alena Lysá, která začínala jako průvodce na zámku Lysice a poté pracovala jako kastelánka na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, který během jejího působení prošel rozsáhlou obnovou.

Fotografie ke stažení