Na selském dvoře U Matoušů v Plzni - Bolevci budou slavit masopust

Na statku U Matoušů a přilehlé Bolevecké návsi v Plzni se 19. února bude slavit masopust, kterému bude kralovat tradiční průvod masek. Návštěvníci si pochutnají na zabijačkových dobrotách a čeká na ně také hudební vystoupení. Připraven je i program pro děti. Akce bude probíhat od 10:00 do 16:00.

„Masopust má v Bolevci svou tradici, která se však vytratila už na začátku minulého století. Z bolevecké kroniky víme, že poměrně dlouho se tady ještě držely taneční zábavy konané před Popeleční středou, ale průvod masek je zmíněn naposledy před druhou světovou válkou,“ vysvětluje správce statku U Matoušů Martin Kolovský. Právě on přišel v loňském roce s myšlenkou oživit tradici masopustu. Dovést ji do zdárného konce se pak podařilo díky spolupráci Národního památkového ústavu, v jehož správě je selský statek, prvního plzeňského obvodu, boleveckých dobrovolných hasičů i místních obyvatel. Ti všichni se budou znovu podílet i na letošní akci.

Vše vypukne v 10 hodin, kdy na statek U Matoušů dorazí průvod maškar v čele se správcem statku Martinem Kolovským v převleku za laufra. Ten vždy žádal hlavu obce o svolení k masopustnímu reji. Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu lidového Souboru písní a tanců Jiskra vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost vidět, jak masopust dříve slavili naši předci. 

Proti loňskému prvnímu ročníku udělají maškary dvě veřejná zastavení, a to v 10:30 hodin ve spodní části návsi a po poledni před budovou boleveckých hasičů. V 16 hodin pak průvod přímo na statku pohřbí Bakuse, obtloustlého zhýralce, který už od středověku vyjadřuje pravý opak půstu, jenž poté začíná. 

Kromě průvodu masek se lidé mohou těšit i na program na statku. Od 11 hodin si děti budou moci vyrobit svou vlastní masku a chybět nebude ani oblíbené malování na obličej. Návštěvníci si také pochutnají na zabijačkových dobrotách. Den zpříjemní vystoupení tanečního a pěveckého souboru Jiskra.