Zámek Červené Poříčí bude dočasně uzavřen z důvodu opravy předzámčí

Z důvodu stavební obnovy předzámčí bude zámek Červené Poříčí ve dnech 12. až 30. července 2021 uzavřen. Hradozámecká noc se 31. 7. uskuteční. Děkujeme za pochopení.

V předzámčí zámku Červeného Poříčí se pilně pracuje. Dokončeny jsou nové venkovní fasády, opravené průčelí se pyšní zrestaurovanými sochami. Aktuálně se dokončují obvodové zdi. Práce probíhají také přímo v prostorách hlavního vstupu. Návštěvníci tak dočasně nemají možnost se do areálu dostat.

Zámku se postupně navrací jeho původní podoba. Nejprve se zbouralo a následně se opět vystavělo 150 metrů zámecké zdi, která bude napodobovat historické zdivo, obnovena byla i brána na místě původního vstupu do zahrady.  „Tato barokní brána byla zachycena ještě na fotografiích z roku 1956, kdy se opravovala silnice přes Červené Poříčí a fotografie pro nás byly výchozím směrem, kudy se máme ubírat při obnově této památky,“ uvedl pro Český rozhlas Plzeň kastelán zámku Marcel Čermák.

Práce pokračují i v prostorách hlavního vstupu do zámku. Nejprve se vybagrovala původní dlažba, která pochází z 50. až 60. let minulého století. Na štěrkové lože se bude pokládat lomový kámen černý buližník, který se na stavbu Červeného Poříčí hodně používal. Oprava je součástí velké rekonstrukce, která začala na podzim roku 2019. Hotová bude na jaře příštího roku, kdy bude slavnostně otevřena plnohodnotná prohlídková trasa v předzámčí. Ta bude čítat 15 vnitřních zámeckých prostor. V zahradách se pracuje i na menších objektech jako je nejmenší oranžérie v Čechách nebo odpočinkový altánek, tzv. gloriet.

Hradozámecká noc nazvaná S tmou barevnou se v sobotu 31. července již uskuteční. Zámecké interiéry prozáří hra barevných světel přenosných lamp. Komentované prohlídky odcházejí v 21:00, 21:30 a 22:00 hodin.

Doporučujeme rezervaci prohlídek:

  • na tel. +420 606 666 432, +420 775 426 640
  • možnost zakoupení vstupenky on-line zde