Na zámku Nebílovy najdete dvě nejstarší středoevropská barokní zátiší

Barokní zámek Nebílovy, který se nachází ve stejnojmenné obci přibližně šestnáct kilometrů jižně od Plzně, skrývá netušené poklady. Nejzajímavější je dvojice barokních protějškových obrazů od německého malíře Gottfrieda Libalta.

"Tou největší zajímavostí, kterou se zámek může pochlubit, je dvojice protějškových obrazů. Ty jsou nejstaršími středoevropskými barokními zátišími", řekl v reportáži Českého rozhlasu Plzeň kastelán Milan Fiala.

Tato rozměrná plátna, která měří metr osmdesát na výšku a dva metry na šířku, pocházejí z let 1664 až 1666. Zachycují zátiší s koberci nebo s čínskými hedvábnými přehozy, na nichž jsou naaranžované mísy s ovocem, zeleninou a květinami. „Vtip je v tom, že jsou to portréty těch koberců a přehozů,“ poznamenal kastelán Fiala. Autorství bylo původně připisováno italskému malíři Fioravantemu. Jeho jméno je také uvedeno i na dřevěných zlacených rámech obou obrazů. Jejich skutečným tvůrcem je však německý manýristický malíř Gottfried Libalt, jak dokazuje signatura v pravé horní části na jedné z hrušek.

Obrazy byly pravděpodobně malovány pro polskou královskou rodinu. Olejomalby původně pocházejí z nostické obrazové sbírky. Přehozy a koberce umně vyvedené na obrazech se tkaly desítky let a mohly si je dovolit jen ti nejbohatší. Ve sbírkách nebílovského zámku se podobné textilie však nedochovaly.

Více uslyšíte v reportáži Českého rozhlasu Plzeň.

Fota obrazů: Kateřina Dobrovolná, ČRo