Národní památkový ústav se stal jedním z Ježíškových vnoučat

Národní památkový ústav - územná památková správa v Českých Budějovicích se spolu se správou zámku Hluboká a paní Ivanou Zemanovou z Prahy zapojily do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Paní Heleně (72) z Domova seniorů v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku společně splnily dlouholetý sen podívat se na zámek v Hluboké nad Vltavou.

Paní Helena dorazila na zámek Hluboká v neděli 27. května v doprovodu paní Ivany, která dělala řidičku. Po prohlídce soukromých schwarzenberských apartmánů s kastelánem Martinem Slabou na dámy čekalo malé občerstvení a prohlídka zahrady. Paní Helena pracovala celý život jako kuchařka, proto si přála navštívit i zámeckou kuchyni.

"V mádí jsem byla zvyklá hodně cestovat. Pak jsem se musela starat o nemocnou maminku. Co jsem ovdověla, tak jsem od roku 1995 vlastně nikde nebyla", vysvětlila paní Helena. "Teď se navíc špatně pohybuji, proto jsem Národnímu památkovému ústavu i paní Ivaně moc vděčná za splnění mého přání", dojatě dodala.

Více v reportáži českého rozhlasu: https://budejovice.rozhlas.cz/jeziskova-vnoucata-plni-prani-i-ted-pani-helenu-vzala-na-zamek-hluboka-7228322