O víkendu proběhne v kroměřížské Květné zahradě čtvrtý ročník barokního festivalu Hortus Magicus

Barokní hudba, divadelní představení, speciální barokní ohňostroj, dokonce i tančící koně – jako na císařském dvoře v dobách vlády Leopolda I. To vše slibuje letošní, už čtvrtý ročník festivalu barokní kultury Hortus Magicus. Květná zahrada se tak o víkendu 2. a 3. září vrátí zpátky časem až do druhé poloviny 17. století.

Hortus Magicus nabídne návštěvníkům skladby z doby Leopolda I. Zachovaly se v kroměřížském hudebním archivu poté, co je z vídeňského dvora získal biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna. Díky tomu se tak diváci mohou těšit na hudebnědramatické představení Festa di Sua Maesta Caesarea Leopoldo (Slavnost jeho císařské milosti Leopolda I.) vytvořené speciálně pro festival. Jeho vyvrcholením pak bude velkolepý barokní ohňostroj Theatrum Pyrotechnicum. Jednotlivá představení uvedou špičkové soubory Ensemble Damian, Geisslers Hofcomoedianten, Plaisirs de Musique a další.

Pro nejmenší návštěvníky festivalu budou připravené hry, soutěže a těšit se mohou také na oblíbené pohádky a tvůrčí dílničky, které během festivalu zaštiťuje Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži.

Po oba dny se návštěvníci festivalu Hortus Magicus mohou těšit na koňská taneční vystoupení, která volně navazují na výstavu Koně v piškotech, představující na kroměřížském zámku obrazovou a grafickou dokumentaci slavností 17. století s přepychovými kulisami barokního spektáklu. Návštěvníci festivalu Hortus Magicus mají vstup na výstavu a do zámecké obrazárny zdarma. Součástí festivalu je i půjčovna kostýmů, hlídání dětí při představeních nebo občerstvení včetně ochutnávky vín.

Festival pořádá obecně prospěšná společnost Czech National Trust ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Muzeem umění v Olomouci za podpory z programu Podpora pro památky UNESCO Ministerstva kultury České republiky.

(Autorem fotografií z loňského ročníku je Tomáš Vrtal)

Související akce

Barokní festival HORTUS MAGICUS v Květné zahradě v Kroměříži

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Kulturní akce

Květná zahrada, Generála Svobody 1192, 767 01 Kroměříž

9. 8. 2019 – 11. 8. 2019

10.00 – 19.00