Cyklus přednášek představí renesanci ve Zlínském kraji

V letošním roce Národní památkový ústav své akce zaměřil na období renesance, k tomuto období se vztahuje i cyklus přednášek, který pořádá kroměřížské odborné pracoviště Národního památkového ústavu společně se zlínskou knihovnou. Cyklus se uskuteční v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně a obsahuje tři přednášky na téma renesance. První přednáška ve středu 29. března 2017 představí vybrané objekty ve Zlínském kraji, na kterých jsou patrné stopy renesanční přestavby.

Spolu s nástupem Habsburků na svatováclavský trůn v roce 1526 vstoupil do českých zemí duch renesanční kultury, který s sebou přinesl téměř sto let trvající období nebývalé hospodářské prosperity, náboženské tolerance a zcela mimořádného kulturního rozmachu. Navzdory veškerým těžkostem doby se Čechy a Morava staly kvetoucí krajinou rybníků, vodních kanálů, hospodářských dvorů, úrodných lánů, zahrad, vinic, chmelnic a loveckých obor, do níž byla zasazena skvostná vrchnostenská města a městečka uchvacující svou malebností do současnosti. Centrem uměleckého světa se stala Praha, stalo se tak během vlády císaře Rudolfa II., ani malá města a městečka nezůstala ochuzena o příliv italských stavitelů, kameníků a štukatérů, kteří do měst společně s malíři, sochaři a uměleckými řemeslníky vnesli kulturu italské renesance.

Skrz tři přednášky ve zlínské knihovně se přeneseme postupně do doby renesanční aristokracie. Nejdříve budeme za renesancí putovat a představíme vybrané objekty ze Zlínského kraje, poté se zaměříme na renesanci na Kroměřížsku a závěr cyklu bude patřit renesančním zahradám.

Více informací naleznete ve zprávě Památkáři představí renesanci ve Zlínském kraji.

Související akce

Přednáška ve Zlíně o putování Zlínským krajem za renesancí

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Vzdělávání

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

29. 3. 2017

17.00

Přednáška ve Zlíně o renesanci ve světské a církevní architektuře na Kroměřížsku

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Vzdělávání

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

19. 4. 2017

17.00