Zámecká galerie v Jindřichově Hradci hostí dílo známého sochaře a řezbáře Jiřího Netíka

Dílo známého brněnského sochaře a řezbáře Jiřího Netíka představí ve dnech 13. června–26. září velká výstava v galerii hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

Jiří Netík je v současnosti jedním z nejznámějších českých řezbářů a sochařů. Jeho sochy zkrášlují veřejná prostranství v Brně i dalších českých městech, má za sebou celou řadu domácích i zahraničních výstav. Jedna z jeho soch byla zvolena jako oficiální dar pro papeže Benedikta XVI. a s Itálií je spjato i další významné ocenění - bronzová plaketa „Lorenzo Il Magnifico“ za 3. místo v kategorii sochařství na Bienále ve Florencii, kterou Jiří Netík získal v roce 2017.

Kastelán Jan Mikeš k výstavě dodává:

Proč právě tento autor?

Jindřichohradecký zámek je pro návštěvníky spojen především s historií a historickými interiéry i sbírkami. Díky mým předchůdcům zde ale vznikla i galerie, v níž za téměř 20 let trvání vystavovala už řada významných českých výtvarníků. Na tuto tradici bychom chtěli navázat i nyní otevíranou výstavou. Dílo Jiřího Netíka je v nejlepším slova smyslu přístupné široké veřejnosti. Myslím, že každý, nejen milovník současného umění, dokáže ocenit technické mistrovství, které umožňuje dokonale a zdánlivě snadno opracovat dřevo nebo odlít bronzovou sochu. Díky tomu věřím, že oslovíme řadu našich návštěvníků, kteří si kromě historických sbírek, rádi zajdou i na tento typ výstavy.

Jaké sochy na výstavě převládají a kolik jich bude možné vidět?

Díky vstřícnosti pana Netíka se podařilo přivézt téměř 40 soch z bronzu i ze dřeva. Řada z nich patří k nejvýznamnějším a nejznámějším v celé jeho tvorbě. Dá se říci, že pokud přijdete na tuhle výstavu, získáte výbornou představu o šíři i postupném vývoji Netíkovy tvorby. Jsou tu sochy téměř abstraktní, surrealistické i figurální. Mě osobně na všech znovu a znovu udivuje dokonalé zvládnutí materiálu, ostatně Jiří Netík začínal jako restaurátor a učil se na gotických řezbách. To všechno je na těch sochách vidět.

Výstava je zpřístupněna od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.

Jednotné vstupné činí 30 Kč.

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení