Dvě přednášky o historii Velehradu

Na přelomu února a března budou mít pracovníci Národního památkového ústavu na Velehradě dvě přednášky věnované velehradské historii. Ve středu 24. února v 18 hodin se uskuteční přednáška na téma Fenomén pohlednice a Velehrad. Druhá přednáška uspořádaná ve středu 2. března opět v 18 hodin seznámí zájemce s novými archeologickými objevy na Velehradě.

Únorová přednáška – Fenomén pohlednice a Velehrad.
Vášni pro vydávání a sbírání pohlednic, která zachvátila Evropu v závěru 19. století, vděčíme za to, že máme mnoho obrazových informací o podobě Velehradu před více než sto lety. Pohlednice dokumentují ale také to, jak se měnila podoba tohoto místa v nedávné době, v jakém kontextu poutníci na Velehrad pohlíželi.
Co psali svým blízkým z pouti?
Přednášejícími budou Petr HavrlantPetr Hudec z Národního památkového ústavu.
 
Březnová přednáška – Nové objevy a Velehradě
Zájemcům budou představeny nové archeologické objevy na Velehradě. Od zahájení obnovy poutního místa Velehrad v prvním desetiletí 21. století stále roste naše poznání o středověké podobě velehradského kláštera. Zpřesňují se ovšem také informace o tom, jak vypadal v raném novověku. Nacházené předměty výmluvně svědčí o každodennosti mnišského života či obyvatel předklášteří.
Přednášejícími budou Zdeněk SchenkJan Mikulík z organizace Archaia Olomouc a Radim Vrla z Národního památkového ústavu.

Obě přednášky se uskuteční ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje, který vznikl rekonstrukcí bývalých hospodářských budov kláštera a nachází se v centru obce Velehrad.

Související akce

Fenomén pohlednice a Velehrad

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Vzdělávání

Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě

24. 2. 2016

18.00

Nové objevy na Velehradě

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Vzdělávání

Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě

2. 3. 2016

18.00