Vznikl filmový dokument Květná zahrada rukama zahradníků

V roce 2017 byl dokončen film věnovaný zahradnickému řemeslu v Květné zahradě, který s pomocí státních prostředků financoval Národní památkový ústav. Premiéru bude mít v únoru roku 2018.

Květná zahrada v Kroměříži se často ocitá v pozornosti filmařů, ať už jako scenérie natáčených historických filmů či dokumentů pojednávajících o její historii a kráse. Dosud žádný film se však nezabýval tím, jak se zahrada mění během čtyř ročních období a jak náročné je o ni pečovat. „Zahradníci se občas potýkají s kritikou veřejnosti, že ta či ona část zahrady není v kondici, jak by si to představovali. Podle mého názoru ale není vždy oprávněná a naráží na specifika péče o zahradu a funkce jejích jednotlivých částí. Třeba se zlobí, že neposečeme trávu v místech, kde záměrně ponecháváme květnaté louky a je třeba nechat nejprve rostliny vysemenit, než budou pokoseny. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vytvořit filmový dokument, který veřejnosti přiblíží proměny zahrady během roku i zahradnické práce, které v ní každoročně probíhají. Souvisí to také s posláním Metodického centra zahradní kultury v Kroměříži, které se snaží získat u lidí povědomí o významu zahradní kultury a zvýšit prestiž zahradního povolání,“ uvedla Hana Poková, lektorka vzdělávacích programů v zahradě.

K vytvoření dokumentu bylo osloveno Studio Velehrad, které se v minulosti podílelo na vzniku videonahrávek o Květné zahradě ve znakovém jazyce. „Ke Květné zahradě mám osobní vztah. Bydlela jsem v její blízkosti v době mých studií v Kroměříži a stále se do ní ráda vracím. Jsem ráda, že jsem dostala důvěru natáčet zde nejen od objednatelů, ale především zahradníků, kteří v dokumentu vystupují,“ sdělila kameramanka Veronika Müllerová. Filmové záběry byly v zahradě pořizovány během tří let, takže dokument má takřka časosběrný charakter. Rozhodujícím pro natáčení pak byl rok 2017, kdy bylo možné čerpat na jeho dokončení finance z dotace Ministerstva kultury ČR z fondu Podpora pro Památky UNESCO. „Film bude mít premiéru v Kroměříži v únoru příštího roku v Kině Nadsklepí. Nabídli jsme jej také veřejnoprávní televizi," uvedla Poková.

S výsledkem práce filmařů je spokojen i kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma: „Kontinuita Květné zahrady spočívá nejenom ve staletých stromech či stavbách, ale také v nepřetržité lidské práci. Jsem rád, že to dokument vyjadřuje a že konečně na památky, o které pečujeme, je pohlíženo z jiného úhlu, než z pohledu  cestovního ruchu či vlastnictví. Zahradnické řemeslo, které při péči o takovéto památky nutně přechází do umění, si to zaslouží.“

Fotografie ke stažení

Související kontakty

© nepodléhá CC

Mgr. Petra Zelinková

  • redaktor
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 775 442 269
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚOP v Kroměříži
Riegrovo náměstí 3228/22, Kroměříž
A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 pracovnice PR