Kam za skrytými skvosty? Poradí Jaroslav Plesl

Česká televize spolu s Národním památkovým ústavem připravila druhou řadu úspěšné série cestovatelského cyklu Skryté skvosty. V rámci deseti dílů zavede diváky na zámky i do kláštera. První epizodu uvidí 7. března ve 21:20 na ČT 2.

Diváci postupně v půlhodinových dílech blíže poznají méně známá místa – zámky Bečov nad Teplou, Vizovice, Uherčice, Jánský Vrch, Horšovský Týn, Hořovice, Stekník, Raduň a klášter Zlatá Koruna.  

Průvodcem bude divákům i tentokrát herec Jaroslav Plesl. Hned v prvním díle druhé série Skrytých skvostů je zavede na Kunětickou horu, hrad, který sám velmi dobře zná, a na který už jako malý kluk podnikal dobrodružné výpravy. 

„Jarda je nejen ústřední tváří našeho cyklu, ale považujeme jej také za tvůrce, který aktivně spoluvytváří scénáře. Bez něj by Skryté skvosty nebyly vůbec myslitelné. Svými objevy na místě už několikrát překvapil i samotné kastelány,“ konstatuje dramaturg a scénárista Martin Červenka.

Právě na hradech a zámcích se Jaroslav Plesl cítí dobře, rád si o nich povídá, mnoho o nich ví. Dlouho si totiž přivydělával jako průvodce, a tak své znalosti i zkušenosti rád předává dál.

„Prostě to v lidech je, že když se řekne hrad nebo zámek, tak to v nich vyvolává libé pocity výletu, volna a zároveň i poznání. A to je vlastně i našim cílem, upozornit na objekty, které jsou krásné ale někdy opomíjené,“ popisuje herec Jaroslav Plesl a dodává: „A moje osobní potěšení? Na každém objektu mám své svaté chvilky, že se můžu potulovat po zámku nebo hradu a zažívat si ho sám. Takže jsem si většinu objektů prolezl od půdy po sklep. A to jsou pro mne ty nejsilnější okamžiky.“

Cyklus vznikl ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a agenturou CzechTourism. Jednotlivé díly první série sledovalo v průměru téměř čtvrt milionu diváků – premiérové díly byly nejsledovanějšími pořady na ČT2.

Autoři projektu: průvodce pořadem: Jaroslav Plesl // scénář a dramaturgie: Martin Červenka a Monika Bobková // režie: Petra Všelichová a Adéla Sirotková // kamera: Patrik Hoznauer a Petr Kožušník // produkce: Jana Urbášková // kreativní producentka: Lenka Poláková // výkonná producentka: Olga Grossmannová

Termíny vysílání jednotlivých dílů: Kunětická hora - 7. 3., Vizovice - 14. 3., Zlatá Koruna - 21. 3.,  Jánský vrch - 28. 3., Horšovský Týn - 4. 4., Bečov nad Teplou - 11. 4., Hořovice - 18. 4., Stekník - 25. 4., Uherčice - 2. 5., Raduň - 9. 5.