Sezona 2018 na Karlovarsku

Památky otevírají na Velký pátek. Letošní rok je ve znamení diplomacie a Století republiky. Vrcholem bude Hradozámecká noc s hlavním stanem na Kynžvartu. Na Bečově se otevře vyhlídková cesta kolem hradu i lezecká stěna pod hradem. Ve Valči vznikne ze spolupráce se Západočeskou univerzitou výstava soudobého umění.

I letos se NPÚ vydává Po stopách šlechtických rodů. Po loňském Roku renesanční šlechty přichází Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii. Slavnostní zahájení se uskuteční v sídle Ministerstva zahraničních věcí České republiky ve čtvrtek 22. března. Brány památek ve správě Národního památkového ústavu se otevírají o státním svátku v pátek 30. března.

Zámek Kynžvart bude po celý rok připomínat roli knížete Klementa Václava Metternicha v evropské diplomacii. Na Kynžvartu kancléř trávil každé léto s diplomaty významných evropských panovnických dvorů. V roce 1840 zde byl sepsán návrh vzniku mezinárodní organizace evropských států. V červnu bude zahájena výstava ukazující příčiny vedoucí k vzestupu rodu Metternichů do nejvyšších pater společnosti, nejvýznamnější diplomatické úspěchy a originální diplomatické dary. Červencové kurzy etikety vedené Ladislavem Špačkem jsou zapojeny do tématu roku NPÚ Století republiky.

Návštěvníci hradu a zámku Bečov nad Teplou se letos dočkají otevření cesty kolem hradu financované z programu Správy majetku ve vlastnictví státu (SMVS). Okružní procházku s krásnými výhledy doplní naučné panely a interaktivní prvky. Slavnost k otevření se chystá na začátek prázdnin. Od té doby bude hrad a zámek Bečov v noci osvětlen a zároveň začne i zkušební provoz lezecké stěny pod donjonem. Výška stěny je v levé části osm a v centrální osmnáct metrů. Celkem deset cest je určeno pro začínající a mírně pokročilé lezce. Terén dobrovolnicky upravil Horoklub Chomutov. Systémem kotvících bodů se významným způsobem zjednodušuje údržba a péče o skalní výchoz, na kterém je založen hrad. Zámecké interiéry budou doplněny o dvojici brnění. Na zámek se vrátí restaurovaný portrét Pauliny de Forbin-Janson a restaurované zlacené garnýže. V zámecké zahradě mohou být od roku 2018 pořádány soukromé oslavy pro děti s doprovodným programem.

V roce 2017 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi NPÚ a ZČU, konkrétně mezi správou zámku Valeč a Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara. Spolupráce se týká prezentace zámku, vzniknout by měla trvalejší díla (landart, výstava v zámku), propagační materiály a edukační pomůcky. V plánu jsou workshopy, na zámku se studenti budou učit i tvořit na výjezdních seminářích. Novinkou v programu je festival Meandr zaměřený na rodiny s dětmi.

I v roce 2018 pokračuje věrnostní program Klíč k památkám. Princip programu je stejný jako v minulých letech – za pět vstupů šestý zdarma. Novinkou je cestovní deník.

Témata roku mají své speciální stránky s aktuálními informacemi a programem z celého Česka zde:

Akce NPÚ

V úterý 13. března na tiskové konferenci k nové sezoně byly na zámku Kynžvart také ukázány předměty z mobiliáře. Především pestře malovaný Audienční průvod – přijetí perských vyslanců knížetem Metternichem. Dle katalogu prof. Ratha je to příjezd perského velvyslance Abula Hassana Chana ke kancléři Metternichovi v únoru roku 1819. Viz fotografie níže (foto Štefan Brštiak, NPÚ).

Kontakt: Tomáš Pospíšil, tiskový mluvčí a PR, E pospisil.tomas@npu.cz / T +420 274 008 134 / M +420 775 437 294

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Ing. Tomáš Pospíšil

  • pracovník vztahů k veřejnosti
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 274 008 134, 775 437 294
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Sabinova 373/5, Praha
A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 redaktor, PR