Výtvarný projekt pro školy zahájen: Děti památkám, památky dětem. Rok s Habsburky

Děti památkám, památky dětem. Rok s Habsburky

Edukační projekt pro školy je součástí celorepublikového projektu Po stopách šlechtických rodů: Habsburkové — domovem i v Českých zemích

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci a územní památková správa v Praze si Vás dovolují pozvat k zapojení se do edukativního projektu Po stopách šlechtických rodů: Habsburkové - domovem i v Českých zemích.

Výtvarně historický projekt propojí výtvarné dovednosti žáků prvního i druhého stupně základních škol, nižšího stupně víceletých gymnázií i středních škol z celého Libereckého kraje. Tématem letošního roku jsou nejen regionální památky, ale především Habsburkové, kteří se stali celoročním vlajkovým tématem na všech objektech Národního památkového ústavu.

Soutěžit se bude v několika věkových kategoriích: 1. a 2. ročník prvního stupně ZŠ, 3. až 5. ročník prvního stupně ZŠ, 6. a 7. ročník druhého stupně ZŠ, 8. a 9. ročník druhého stupně ZŠ, kategorie středních škol a gymnázií, speciální kategorie pro ZUŠ

 

Důležité termíny:

zahájení projektu: 27. března 2024

odevzdání výtvarných prací: do 17. května 2024

vyhlášení výsledků: 10. června 2024

vernisáž v Severočeském muzeu v Liberci a předání cen vítězům: 17. června 2024

výstava v Severočeském muzeu v Liberci: od 17. 6. do 31. 12. 2024

Náměty k zpracování: Stanoveny jsou 4 základní okruhy témat. Vždy je nutné dodržet pouze jeden z námětů, jehož ztvárnění může být libovolné. Např.: můžete na čtvrtku přenést objekt zámku Zákupy, ztvárnit svatbu, namalovat Františka Josefa I. ve vlaku, panský hon v Mnichově Hradišti či zkusit ztvárnit habsburského automobilového závodníka. Fantazii se meze nekladou. Omezení se netýká ani použité výtvarné techniky, jedinou podmínkou je, aby bylo možné daný výjev zařadit do jednoho z níže uvedených okruhů.

  1. okruh – ZÁKUPY JAKO SÍDLO CÍSAŘE (Zákupy byly v 19. století oblíbenou destinací „dobrotivého“ císaře Ferdinanda. Víte, že se kvůli němu vybudoval na zámku výtah? A víte, že se zde konala jedna slavná svatba?)
  2. okruh – NÁVŠTĚVY CÍSAŘE FRANTIŠKA JOSEFA I. V NAŠEM REGIONU (František Josef I. navštívil náš region hned několikrát. Víte, že si prohlédl nejen Liberec, ale zavítal například i do Stráže nad Nisou? Měly jeho cesty hladký průběh nebo se stalo něco překvapivého?)
  3. okruh – SCHŮZE SV. ALIANCE NA ZÁMKU V MNICHOVĚ HRADIŠTI (Víte, že se na tomto zámku sešlo několik mocných panovníků? Nechyběl ruský car, pruský korunní princ a hlavně rakouský císař František I. Dozvíte se také, že nedílnou součástí takového setkání nebyla jen diplomatická diskuse, ale panstvo se také rádo bavilo. Čím byste pobavili v první třetině 19. století tak významné hosty?)
  4. okruh – FREESTYLE (Kdo z žijících Habsburků miluje adrenalin a je automobilovým závodníkem?  Kdo je aktuálně hlavou Habsbursko-lotrinské dynastie? Která dáma je velmistryní Řádu hvězdového kříže? Kdo závodně lyžuje a kdo navrhuje šperky například pro známou módní značku Dolce & Gabbana?)

Formát obrázků: A3, A2 (menší, prosím, ne, na vernisážích by takový formát byl špatně vidět)

Technika: libovolná (výtvarná díla budou vystavena ve větších prostorech, měla by tedy být výrazná)

Identifikace obrázků: Obrázky prosím podepište na zadní straně díla. Dále prosím, aby každý žák uvedl také školu, ze které je, a ročník, do kterého patří.  Pokud nebudete chtít, aby bylo jméno žáka napsáno na cedulku jako popisek obrázku, napište na zadní stranu obrázku NEPOPISOVAT. Cedulka bude dána ke každému obrázku, který bude vystaven, a bude obsahovat: jméno a příjmení žáka, školu, kterou navštěvuje a ročník.

Hotové obrázky: Hotová výtvarná díla pošlete na adresu: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci Jablonecká 642/23, 460 01 Liberec nebo přineste obrázky osobně na pracoviště libereckého NPÚ na tuto adresu: Jablonecká 642/23, Liberec do 17. 5. 2024.

Kontaktní osoba: Mgr. Alžběta Sakařová, e-mail: sakarova.alzbeta@npu.cz, tel.: 770 149 986

V případě zájmu potvrďte svou účast v projektu do 8. dubna 2024 na e-mailovou adresu sakarova.alzbeta@npu.cz

Následně po přihlášení Vám budou zaslány pracovní listy k jednotlivým okruhům.

Akce bude završena vernisáží v Severočeském muzeu v Liberci, kde dojde i k slavnostnímu vyhlášení a předání cen vítězům Další výstavy budou pořádány na základě počtu přihlášených škol za daný okres.