Na Bezdězu bude v sobotu 30. června nově zpřístupněn Templářský palác

Pohled na Templářský palác na II. nádvoří

Již tuto sobotu bude po dlouhých 174 letech zpřístupněn tzv. Templářský palác na II. nádvoří hradu Bezděz.

Palác byl ve špatném technickém stavu již od roku 1844, kdy byl uzavřen Kristianem z Valdštejna. Od roku 2009 zde probíhala stavební obnova. Počínaje 30. červnem se palác zpřístupní veřejnosti, a to bez změny vstupného. 

Návštěvníci si mohou palác prohlédnout samostatně, anebo v rámci komentovaných prohlídek hradu. Od soboty zde mohou malí i velcí usednout na repliku královského trůnu – jedná se o stylizovanou kopii z gotického období, připravena je i mučící lavice, ta ale pouze na ukázku.

Na příští rok, tedy na sezonu 2019, bude Templářský palác doplněn o 3D model hradu ze 13. století, o archeologickou expozici a také o dětský koutek. V přízemí paláce by v budoucnu měla vzniknout klidová zóna pro návštěvníky, kde budou moci u stolků posvačit a odpočinout si po namáhavém výstupu na hrad.

Nově zpřístupněný palác (stejně jako celý hrad) můžete navštívit v letních měsících (červen-srpen) denně kromě pondělí od 9 do 16.30 hodin, o prázdninových sobotách potom do 17.30 hodin se základním vstupným ve výši 90 Kč, sníženým 60 Kč a rodinným 240 Kč.