Aktualita: Rok Gallasů a Clam-Gallasů přináší nové kulturní akce, přednášky a výstavy. Na zámku v Opočně začíná výstava zaměřená na pistole, v Ratibořicích ožijí postavy z Babičky.

V rámci projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je rok 2019 zaměřen hlavně na Liberecký kraj, a to tématem Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech. V souvislosti s tímto projektem jsou nachystány kulturní akce, přednášky, ale třeba také zvýhodněné vstupné na stěžejní objekty.

S rody Gallasů a Clam-Gallasů jsou nejvíce spojeny zámek Lemberk, hrad Grabštejn a hrad a zámek Frýdlant. Právě na Lemberku a Grabštejně mohou návštěvníci získat zlevněné vstupné, pokud se prokáží vstupenkou z letos absolvované prohlídky z jednoho z výše jmenovaných zámků.

Na frýdlantském zámku se 30. května od 18 hodin uskuteční Hudební večer zaměřený na dobu těchto rodů, ve stejný den i čas proběhne přednáška v Krajské vědecké knihovně v Liberci na téma Lemberk v proměnách času.

Tradiční Den dětí na Grabštejně, letos pořádaný 2. června, se zaměří právě na Gallasy, s tímto tématem budou korespondovat kostýmovaní průvodci, ale také dětské prohlídky, jejichž základním motivem je papoušek, který skutečně na Grabštejně -  jako symbol bohatství tohoto rodu - byl a děti budou mít za úkol hledat jeho motiv v interiérech hradu. Chybět nebudou ani dílničky a historické hry v exteriérech hradu. Na 4. června si správa hradu a zámku Frýdlant připravila speciální prohlídku knihovny Gallasů a Clam-Gallasů, a to od 18 hodin. Druhý červnový víkend se návštěvníkům premiérově představí panelová výstava o Bredovské zahradě na Lemberku, která mapuje vývoj této zahrady i drobných staveb v okolí za éry Gallasů a Clam-Gallasů. Výstava vznikla ve spolupráci správy zámku Lemberk a Územního odborného pracoviště NPÚ v Liberci. U příležitosti otevření této výstavy proběhnou i komentované prohlídky Bredovské zahrady. Zahrada a s ní spojená výstava bude přístupná ve vypsaných termínech (www.zamek-lemberk.cz).

Rok Gallasů a Clam-Gallasů bude v červnu připomenut ještě druhým Hudebním večerem na Frýdlantě (20.6.), premiérovým Dětským dnem na Lemberku v Bredovské zahradě 29. června a následujícími večerními prohlídkami pro děti na Grabštejně, které připomenou, jak probíhaly oslavy narozenin za Gallasů a Clam-Gallasů. Do konce sezony je na Lemberku volně přístupná výstava věnovaná tomuto rodu a lemberskému panství v letech 1918-1945.

Z dalších významných akcí konaných na hradech a zámcích Liberecka v červnu:

1.června začíná hudební festival Dvořákův Turnov a Sychrov, na Bezdězu bude zahájena výstava K. H. Mácha Pomníky-sochy-náhrobky. V podstřeší purkrabského paláce budou vystaveny grafické listy předních českých výtvarníků na toto téma. Během celého víkendu budou navíc na Bezdězu šermíři, na Troskách budou 1. června sokolnické ukázky. Naopak konec června bude na Troskách patřit lanochodcům.

Královéhradecko:

Na zámku v Opočně začíná 1. června výstava s příznačným názvem Pistole z opočenských depozitářů. Návštěvníky čeká jednadvacet vybraných, dosud nevystavovaných exponátů ze 17. až 20. století. K vidění budou pistole se zámkem kolečkovým (jezdecké), zámkem křesadlovým (lovecké, armádní, kapesní), zámkem perkusním (armádní), dvouhlavňová pistole tzv. wender, raritní revolver na 24 nábojů aj. Výstavu je možné zhlédnout v rámci prohlídek zbrojnic (případně v rámci akce Prohlídky opočenských zbrojnic s rozšířeným výkladem - www.zamek-opocno.cz

Na 4. až 8. června si správa zámku Ratibořice připravila již klasickou, velice oblíbenou akci Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic. Na zámku i v Babiččině údolí budou v těchto dnech působit postavy z tohoto románu.

Na Hrádku u Nechanic proběhne v termínu 6. až 9. června již XXI. ročník festivalu romantické a klasické hudby „Romantický Hrádek“, hospitál Kuks zve 8.-9. června na Víkend otevřených zahrad, kdy se návštěvníci mohou účastnit speciálních prohlídek bylinkové zahrady. Polovina a konec června bude na Opočně patřit koncertu Barbory Lepšové (klavír) a Vladimíra Sanvita (violoncello) v zámecké obrazárně, barokní slavnosti Baroko na oko na Kuksu či večerním prohlídkám s příběhem na zámku v Náchodě. Zde také proběhne 22. června Hradozámecké hodování, tedy festival minipivovarů a krajových specialit a regionálních produktů. Na Hrádku u Nechanic proběhnou poslední červnovou sobotu Medové slavnosti, neděle bude na Kuksu patřit Slavnosti koní, historie a řemesel.

Pardubicko:

Na Kunětické hoře již probíhají letní divadelní představení pod širým nebem na rondelu pod věží v režii Východočeského divadla Pardubice, na 9. června je připraveno pohádkové představení Čtyřlístek a Talisman moci v produkci Divadla D5, o den později se návštěvníci mohou těšit na recitál oblíbeného písničkáře Roberta Křesťana a jeho kapely Druhá tráva. Na zámku v Litomyšli, respektive v arkádách v přízemí, je volně přístupná panelová výstava (vznikla ve spolupráci s Národním divadlem) pod názvem Balet s rodokmenem, která propojuje zámek v Litomyšli s nejstarším baletním titulem Marná opatrnost, který má souvislost na vzácné zámecké divadlo z r. 1797. Červen je na Litomyšli neodmyslitelně spjat s Národním festivalem Smetanova Litomyšl. V souvislosti se stavěním pódia, zvukovými zkouškami apod. může dojít k omezení provozu zámku – prosíme proto návštěvníky, aby si před návštěvou zámku zkontrolovali aktuální návštěvní dobu na www.zamek-litomysl.cz

Zpřístupněn je na Pardubicku také hrad Litice, a zatím bez možnosti vstupu do parku zámek Slatiňany.

Harmonogram všech květnových akcí naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/zpristupnene-pamatky/prehled-kulturnich-akci

Informace k projektu Gallsové a Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech zde www.npu.cz;

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Tema-roku-2019 a www.facebook.com/clamgallasove

Další fotografie naleznete na https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

 

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany