Gurmáni i příznivci prohlídek bez průvodce si o letošní Hradozámecké noci přijdou na své, připraveny jsou také pravdivé scénky ze života panstva a sloužících. Na zámku v Náchodě se začaly prodávat nové vstupenky s historickým vyobrazením zámku.

Poslední srpnová sobota patří již tradičně Hradozámecké noci – brány památek zůstávají dokořán až do setmění a navíc jsou prohlídky objektů ozvláštněny scénkami ze života panstva, prohlídkami za asistence kustodů, ale bez klasického výkladu, letos se bude v komnatách také hodovat. Večerním programem se premiérově zapojuje také Rudrův mlýn v Babiččině údolí. Na zámku v Náchodě návštěvníci obdrží novou vstupenku s historickým vyobrazením, která je součástí plánované edice vstupenek napříč objekty ve správě Národního památkového ústavu. 

V Libereckém kraji se do Hradozámecké noci, která vychází na sobotu 26. srpna, zapojil hrad a zámek Frýdlant, kde budou návštěvníci vtaženi do života Clam-Gallasů a zjistí, že ne vždy bylo lehké býti šlechticem a spravovat velké panství. Na Hrubém Rohozci proběhne repríza, a tím také derniéra, scének ze života sloužících, kteří se připravují na návštěvu hraběnky Micuko – ta se do rodiny des Fours Walderode přivdala a má Hrubý Rohozec navštívit poprvé. Její neevropský původ zamotá hlavu jak kuchaři a kuchařkám, tak komorným, paní správcové a dalším sloužícím. Na hradě Grabštejn se budou věnovat význačné osobnosti českých a evropských dějin – vévodovi Albrechtu z Valdštejna. Jak ale návštěvníci zjistí, tato osoba skrývá obrovské tajemství, které...

Císařský zámek Zákupy bude programem oslavovat a připomínat 300 let od narození známé panovnice Marie Terezie a účastníci zákupské Hradozámecké noci se mohou těšit na ukázky dobových tanců. Na Troskách proběhne již třetí benefiční koncert – výtěžek z koncertu 4 HC/metalových kapel poputuje čtyřleté Andulce, která zápasí s rakovinou.

 

Na Pardubicku se do Hradozámecké noci zapojuje zámek Litomyšl s gurmánskými prohlídkami. Ty měly loni veliký úspěch, proto kastelánka zámku přistoupila k jejich opakování – během prohlídky ochutnávají hosté několik pokrmů připravených dle starých receptur. Slatiňanský zámek si jistě najdou romantické povahy – po zámku se můžete pohybovat ve vlastním tempu, posedět v knihovně a vyslechnout klavírní koncert, vystoupat na věž – a to vše jen za diskrétní asistence kustodů. Příznivcům hradů doporučujeme v sobotu Kunětickou horu – Hradozámecká noc zde začíná lampiónovým průvodem a pokračuje večerními prohlídkami.

 

V Královéhradeckém kraji se do Hradozámecké noci prvně zapojuje Rudrův mlýn v Babiččině údolí – bude zpřístupněn až do 23 hodin a kromě lidové muziky se zde budete moci také občerstvit tradičními pokrmy. Na Hrádku u Nechanic sází na noblesu zámeckých komnat – projít si je budete moci sami, ve svém tempu, čeká zde přípitek i drobné občerstvení.

 

„Hradozámeckou noc vnímáme jako pomyslný vrchol hlavní sezóny. V oblasti památek se pohybuji již dlouho, ale každý rok jsem mile překvapen, co všechno dokáží kasteláni vymyslet, s čím novým ještě přijdou. Mrzí mne, že nestihnu navštívit všechny zapojené objekty v naší správě, program je skutečně pestrý“, komentuje přípravy PhDr. Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu patří hrady a zámky ve výše zmiňovaných třech krajích. „Rád bych ale připomněl, že na hrady a zámky, kde jsou komentované či hrané prohlídky, je vhodné mít předem rezervaci. O prohlídky je největší zájem mezi 20 a 22 hodinou, kdo přijde bez rezervace, může být zklamán, že je skutečně na hodinu dopředu vyprodáno“, dodává dr. Kadlec.

Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav, hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálním partnerem je Český rozhlas Dvojka. Celkově se zapojí 86 památek, a to jak státních, tak soukromých. Přehled všech objektů zapojených do Hradozámecké noci naleznete na www.hradozameckanoc.cz 

 

V minulém týdnu začal zkušební provoz s vydáváním nové vstupenky na zámku v Náchodě, v současné době již návštěvníci na všechny nabízené okruhy obdrží nový typ vstupenky. Ta náchodská má číslo 58 a zámek je tak dalším objektem, který přešel na sjednocený typ vstupenek s historickým vyobrazením objektu.


V příloze naleznete přehledy akcí řazené po objektech, ale také souhrnný po datumech a krajích, samostatný soubor zahrnuje přehled zapojených objektů do Hradozámecké noci.

 

ÚPS na Sychrově

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. 

NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o osmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

 

Fotografie ke stažení