Hradozámecká noc potvrdila zájem veřejnosti o noční prohlídky

Hradozámecká noc, jež letos připadla na noc ze soboty 27. na neděli 28. srpna, potvrdila, že veřejnost má stále větší zájem o noční prohlídky hradů a zámků. Na většině zapojených objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově, byla poslední místa na prohlídky zarezervována během sobotního dopoledne. Velkou radost z proběhlé Hradozámecké noci neskrýval kastelán zámku Slatiňany, kam přišlo přes 600 návštěvníků, spokojenost panovala také na premiérově zapojeném Bezdězu a Zákupech.

LIBERECKO:
Na Bezděz, který se do Hradozámecké noci zapojil letos prvně a nabídl rytířské turnaj a také prohlídku hradu za svitu louče, si večer vyšláplo 243 nadšenců. 377 osob navštívilo hrad a zámek Frýdlant, který si návštěvníci prohlédli pouze za svitu svíček, ale v doprovodu hudby a také zde potkávali tajuplné postavy. Na Grabštejn, kde „Bylo třeba zabít Valdštejna“, našlo cestu 150 návštěvníků, na Hrubém Rohozci, kde se návštěvníci bavili scénkami, jak se sloužící chystali na návštěvu hraběnky Mitsuko, hlásí 284 osob. Zákupy, které o Hradozámecké noci připomínaly 100 let od úmrtí svého předposledního majitele, císaře Františka Josefa I. nejenom výkladem, ale i ukázkami tanců „Od balleta k valčíku“, oslovily 170 návštěvníků.

KRÁLOVÉHRADECKO:
Na Královéhradecku se do Hradozámecké noci zapojil již tradičně zámek Opočno, právě na Opočně bývají lístky zarezervovány i týdny dopředu, neboť prohlídky se scénkami jsou nejenom zábavné, ale někdy i trochu strašidelné, navíc herci/průvodci mají na sobě nádherné kostýmy inspirované dobovou módou. Prohlídky navštívilo celkem 473 osob a večerní Závěrečné vystoupení Kurzu renesančních tanců 235 diváků.

PARDUBICKO:
Tuto výjimečnou noc prožilo 254 návštěvníků na Kunětické hoře, kde se začínalo lampiónovým průvodem pod hradem a následovaly noční prohlídky, hudební vystoupení a další kulturní program. Jako útok na chuťové pohárky pojali Hradozámeckou noc na Litomyšli – zde byly nabízeny Gurmánské prohlídky, jich se mohlo postupně zúčastnit maximálně 78 labužníků, kteří během prohlídky ochutnávali, jak se vařilo a peklo v dobách minulých. Mimořádnou návštěvnost zaznamenali na Slatiňanech: „Letos jsme se inspirovali Anglií, kde návštěvníci chodí na prohlídky sami, za asistence kustodů a nabídli jsme návštěvníkům procházku zámkem. Návštěvníci mohli v zámku strávit tolik času, kolik chtěli, v knihovně se nám střídali u klavíru hudebníci, kteří navozovali atmosféru 19. století, dokonce jsme návštěvníkům připravili fotokoutek, kde se mohli vyfotit jako majitelé zámku. Přišlo neuvěřitelných 661 návštěvníků, takže na věži, kterou jsme také zpřístupnili, jsme museli korigovat provoz a lidé museli chvíli čekat, ale nezlobili se, naopak, panovala skvělá atmosféra“, hodnotí letošní hradozámeckou noc ing. Jaroslav Bušta, slatiňanský kastelán.

 


ÚPS na Sychrově
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.
NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o osmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na www.npu.cz a https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

 

 

 

Fotogalerie HZN 2015

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení